Pētījums

Nosacīta notiesāšana kā cietumsoda alternatīva


Gads:
2003
Organizācija:
PROVIDUS


Autori

Providus


Pētījuma mērķis ir sniegt atbildi uz jautājumu, kas Latvijā notiek ar likumpārkāpējiem, kuri izcieš sodus ārpus cietuma, kādas problēmas ir saistītas ar nosacīto notiesāšanu un kādi ir to iespējamie risinājumi. Šis jautājums ir svarīgs, jo Latvijā pieaug reģistrēto noziegumu skaits (no 1995.gada līdz 2002.gadam tas pieaudzis par 26%), kā arī atklāto noziegumu skaits (pieaugums attiecīgi par 61 %), taču ieslodzīto skaits būtiski nav mainījies, jo sodu izpildes institūciju kapacitāte nav palielinājusies.

Likumpārkāpēju nosacīta notiesāšana nozīmē, ka piespriestais kriminālsods reāli netiek izpildīts ar nosacījumu, ka notiesātais pārbaudes laikā neveiks jaunus noziedzīgus nodarījumus, nepārkāps sabiedrisko kārtību un pildīs tiesas noteiktos pienākumus – pretējā gadījumā sods tiek izpildīts reāli.

Pētījuma gaitā autors konstatē sekojošas ar nosacīto notiesāšanu saistītas problēmas:

  • Nosacīta notiesāšana bieži tiek uztverta nevis kā sods, bet kā atbrīvošana no tā;
  • Tās uzraudzība nav pietiekami efektīva;
  • Nosacītās notiesāšanas priekšnosacījumi un izpildes kārtība tiek atšķirīgi interpretēta.
  • Pētījumā apkopoti un analizēti Latvijas un citu valstu normatīvie akti, kas reglamentē nosacītu notiesāšanu, statistikas dati par to, kā arī tiesnešu un policistu viedokļi. Darba nobeigumā autors izvirza vairākus problēmu risinājumus, kuru īstenošana varētu padarīt Latvijas kriminālsodu sistēmu efektīvāku un nodrošināt lielāku sabiedrības drošību. Konkrēti autors ierosina:

  • Izmainīt tiesību normās, kas noteic nosacītās notiesāšanas kārtību;
  • Formulēt vadlīnijas nosacītai notiesāšanai;
  • Reformēt nosacīti notiesāto uzraudzības sistēmu, paredzot ne tikai kontroli pār likumpārkāpējiem, bet arī resocializējošo darbu ar viņiem;
  • Paplašināt tiesas kompetenci nosacītās notiesāšanas piemērošanā, atļaujot tai izvirzīt pienākumus, kuri nav paredzēti Krimināllikumā tieši, bet var efektīvi veicināt pārkāpēja labošanos.
  • (pdf Nosacītā notiesāšana kā cietumsoda alternatīvapdf) (1.21 MB)

    (pdf Nosacītā notiesāšana kā cietumsoda alternatīva. Kopsavilkumspdf) (108.86 KB)

    (pdf Conditional Sentencing as an Alternative to Imprisonmentpdf) (1.15 MB)


    Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!