Raksts

Noņemt amatpersonai partijas cepurīti …


Datums:
01. maijs, 2013


Autori

Mediji pirms vēlēšanām


Partijas biedra cepure un amatpersonas cepure

Pirms dažām dienām pie manis vērsās kāda no reģionālo televīziju pārstāvēm ar lūgumu paskaidrot, vai viņi ir darījuši pareizi Lielās talkas laikā apzināti mēģinot nerādīt cilvēkus, kas bija ieradušies, tērpušies partijas simbolikā (kreklos, cepurītēs, u.tml.)

Manuprāt, jā, protams! Pat ja tas izklausās nedaudz paranoiski, tomēr priekšvēlēšanu laikā būtu jāmēģina ievērot īpaši stingrs nošķīrums starp “parastiem” pasākumiem un partiju akcijām. Protams, nevajag kļūt smieklīgiem un no kadra griezt ārā kaut kur tālu fonā vizuļojošu gaiši zaļu vai sarkanu krāsu, bet īpaši dot šādā kontekstā platformu partiju pašreklāmai nebūtu pareizi. Izņemot – ja tas ir sižets par dažādu partiju attieksmi pret pasākumu (talku), kur katrai no nozīmīgajām partijām ir iespēja šo attieksmi paust.

Šajā sakarā dažas domas par TV3 27.aprīļa sižetu par plūdu kompensācijām Carnikavā (ap 19.minūti). Ar sižetu pašu par sevi viss bija kārtībā – tika pētīts sabiedriski svarīgs jautājums, ko atspoguļoja arī visas citas televīzijas, par valdības iecerēm maksāt kompensācijas plūdu seku kompensācijām. Arī izvēle intervēt premjeru ir attaisnojama. Bet … skat. bildi…

Jā, saprotu, ka līst lietus, un saprotu, ka premjeram ko tādu grūti lūgt, BET TOMĒR šādos apstākļos medijam vajadzētu amatpersonai palūgt tik spilgtu partijas atribūtiku noņemt! Galu galā – šobrīd ir priekšvēlēšanu laiks, kur medijiem jābūt īpaši uzmanīgiem pret to, lai varas nesējiem nedotu kādas īpašas priekšrocības pār saviem konkurentiem.

Taisnība, ka tas ne vienmēr ir vienkārši! Taisnība, ka ļoti daudzos kontekstos žurnālisti varas pārstāvjiem liek atskaitīties, uzdod nepatīkamus jautājumus un ka partijas interesēs tieši konkrētā situācijā var nebūt arī īpaša partijas identitātes uzsvēršana … taču tas nenozīmē, ka nevajag pat censties saprast, kurā brīdī Valdis Dombrovskis runā kā premjers, un kurā – kā partijas, kam tūlīt būs vēlēšanas, viens no redzamākajiem līderiem!

[Ieraksta autore: Iveta Kažoka]


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!