Raksts

Nodarbinātība atstāta novārtā


Datums:
22. janvāris, 2004


Autori

Līvija Marcinkēviča


"Diena", 05.01.2004.

Tiesības uz darbu un adekvātu samaksu par to ir viena no cilvēka būtiskākajām tiesībām. Sakārtota darba vide, labi atalgots, kvalificēts darbs Latvijā, kā arī brīvs darba tirgus un iespējas sevi realizēt arī citās valstīs — šo nosacījumu nodrošināšana Latvijas iedzīvotājiem liecinātu par sakārtotību šajā jomā. Likumdošanas iniciatīva un oficiālā statistika liecina, ka situāciju, lai gan tā nav spīdoša, par dramatisku nevar saukt. Taču aiz oficiālās glazūras briest problēmas, kas sāks izpausties pavisam drīz.

Kādi esam

Ja skatām Latviju Eiropas kontekstā, situācija nemaz nav tik slikta. Saskaņā ar Labklājības ministrijas informāciju Latvijā no visiem darbspējīgajiem nodarbināti 60,5%. Eiropas Savienībā vidējais rādītājs ir 63,8%. Vēl labāka situācija ir sievietēm — viņu nodarbinātības līmenis Latvijā sasniedz 57%, bet ES valstīs tas ir 54—55%. Taču neaizmirsīsim, ka Latvijas situācija ir specifiska, jo Rīgā un pārējā Latvijā bezdarba līmenis ir ļoti atšķirīgs.

Latvijā vidējais bezdarba līmenis ir augsts — tas sasniedz 12%, ES — 7,4%. Ir tendence bezdarba līmenim pieaugt starp jauniešiem vecumā no 15 līdz 29 gadiem. Pašlaik šajā vecuma grupā tas ir sasniedzis jau 20,8%. Pārsvarā darbu nevar atrast jaunieši ar zemu izglītības līmeni, un būtisku daļu šīs grupas veido arī no ieslodzījuma vietām atbrīvotie jaunieši.

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!