Raksts

Nils Ušakovs, viņa sievietes un kaķi


Datums:
18. aprīlis, 2013


Autori

Mediji pirms vēlēšanām


Foto: pullip junk

Vai kaķu faktors vēlēšanās ir nenovērtēts trumpis?

[ieraksta autore Linda Curika]
Vismaz tādas pārdomas man radās, vērojot pie Delfi.lv raksta “Kā dzīvo Rīgas domes kaķi Kuzja un Muris” 30 attēlus, kuros galvenajā lomā ir ne tikai divi Rīgas domes kaķi, bet arī laimīgs Nils Ušakovs kaķu aplenkumā.

Cilvēkiem patīk kaķi un fotogrāfijas ir izvēlētas lieliskas, tomēr te rodas jautājums, kas ir rakstā minētā, vārdos nenosauktā “Kuzjas un Mura aprūpes komanda”, kura tiek intervēta (un kāpēc mums tas būtu jāzina). Vai Rīgas dome par nodokļu maksātāju līdzekļiem algo mēra iegribas – kaķu – kopējus?

Kopumā runčiem patīk filmēties un būt uzmanības centrā. Un pavisam noteikti piedalīties sanāksmēs, staigājot pa galdu, un apgulties uz kādas lielākas dokumentu kaudzes,” stāsta Kuzjas un Mura aprūpes komanda.

Raksts pats par sevi ir ļoti savdabīgs, būtībā sniedzot ieskatu kaķu adoptēšanas problemātikā tad, ja to vēlētos izdarīt kāds pašvaldības darbinieks:

Runājot par kaķu spalvām, šī problēma kļūst aktuāla faktiski divas reizes gadā, kad dzīvnieki maina savu kažoku. Ja dzīvnieks tiek pareizi barots un kopts, spalvas nav problēma. Darbā esam “bruņojušies” ar drēbju tīrāmajiem rullīšiem, lai vajadzības gadījumā spētu notīrīt drēbes no spalvām.

Tas, ka dzīvnieki ir ieslodzīti Rīgas domes telpās, kurās nakšņo vieni, kādu stresu viņiem rada mediju uzmanība un vai tas nav pretrunā ar dzīvnieku labturības noteikumiem šeit netiek diskutēts, jo visiem pēc šī raksta ir jāsaprot – Nils ir ne tikai labs Saimnieks, bet arī cilvēks, kas mīl visu dzīvo. Kaķus, piemēram.

Nākotnē visdrīzāk daudz dzirdēsim par politiķu īpašajām attiecībām ar dzīvniekiem – būs aizkustinoši stāsti par adoptētiem kaķīšiem un sunīšiem un ikdienu ar ģimenes mājdzīvniekiem. No tā izriet divas mācības. Pirmā – politiķiem, kuriem nav mājdzīvnieku, ar steigu adoptēt, bet vēlētājiem – būt uzmanīgiem.

Otrs stāsts – portālā TvNet Sejas, par Nilu Ušakovu un viņa pivātās dzīves iespējamajām peripētijām. TVNET pielikums Sejas neizceļas ar vērtīgu ziņu publicēšanu un ņemot vērā, ka lielākoties par politiķiem netiek rakstīts (karstās ziņas tomēr ir Liene Brokovska un Latvijas blondīnes), neatbilstošs šķiet raksts par to, vai Nilam Ušakovam varētu būt ģimenes dzīves problēmas un kuram būtu izdevīgi šādas baumas publiskot. Par šo materiālu mūsu vidū viedokļi šķīrās – manā skatījumā raksts ir izveidots salīdzinoši profesionāli, norādot, ka pirmsvēlēšanu laikā pastiprinās mediju uzmanība par politiķu privāto dzīvi. Tai pat laikā, neatbildēti paliek divi jautājumi – vai mums šis raksts kaut ko deva informācijas ziņā un vai Ušakova gadījus ir vienīgais piemērs? Rakstam pievienotas fotogrāfijas no Ušakovu ģimenes privātā arhīva (Nils ir ne tikai saimniecisks, bet arī devīgs).

Visbeidzot, mums kā sabiedrībai kopumā ir jāpārtrauc interesēties par politiķu privāto dzīvi, to, kā viņi šodien ir apģērbušies un citiem personiskiem aspektiem, koncentrējot uzmanību uz galveno – viņu darbu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!