Raksts

Nepieklājīgais komunistu līderis


Datums:
10. oktobris, 2008


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Atceros, ka pirms gada Latvijā visi bija šokā par to, ka deputāts Lagzdiņš izliecies pa logu demonstrantiem rādīja vidējo pirkstu - ārkārtīgi vecs žests, kurš dažādos laikos ir nozīmējis aptuveni vienu un to pašu - proti, necieņu, apvainojumu un nepieklājību. Izrādās, ka nepieklājīgo žestu rāda ne tikai vecišķi, Saeimā pārāk ilgi aizsēdējušies latviešu politiķi. Nesen uzzināju, ka arī Zviedrijas Kreisās partijas (citiem vārdiem - komunistu) līderis Lāršs Olī (Ohly) pastrādājis līdzīgu grēku. Lūk, video (šeit gan jāatzīmē, ka video nobeigums ir nedaudz parediģēts, lai skatītāji varētu fiksēt Olī nepieklājības).

Šeit ir jāpaskaidro apstākļi. Video rāda fragmentu no zviedru privātās televīzijas TV4 rīta programmu, kur ar muguru pret skatītājiem sēž minētais Olī. Mēs redzam, ka intervētāji pagriežas pret viņiem aizmuguras sēdušajiem mēdiju pārstāvjiem, tai skaitā arī liberālā tabloīda “Expressen” komentētāju, kurai tiek dots vārds izteikties par kārtējo komunistu neveiksmi. Nav nekāds brīnums, ka liberālā žurnāliste sāk verbāli “slānīt” veckomunista vadības stilu partijā. Tādu komentāru sauc par oponentu ideoloģisku kritiku, par kuru nevienam nevajadzētu būt pārsteigtam. Vismazāk jau ideoloģiskas kritikas lielmeistaram Olī, kurš savā karjerā jau ir pietiekami šķaidījies ar verbālās indes devām, kas droši vien garantēs viņam vietu ellē blakus līdzīgām politiskajām lukrēcijām bordžijām.

Un tad tas notiek. Olī acīmredzot domā, ka kamera ir pilnībā pievērsusies runājošajai komentētājai, kad viņš rāda savu vidējo pirkstu komentētājai. Tā teiktu, lai satracinātu vai samulsinātu.

Man zviedru komunisti vienmēr ir likušies tādi politiskie enfants terribles. Daudzi no partijam biedriem vēl joprojām uzskata, ka Kastro ieviesa paradīzi zemes virsū, bet viņu uzbrukumi “Laval un partneri” bija tik asi ne jau tādēļ, ka komunisti centās aizsargāt zviedru kolektīvā līguma institūciju, bet visticamāk tādēļ, ka “importētie” strādnieki bija no “neoliberālajām” Baltijas valstīm, kuras izraisīja viņu mīļotās Padomijas sabrukumu.

Bet šoreiz negribu klačoties par to, ka iepriekšējie divi komunistu līderi bija bēdīgi slaveni alkoholiķi. Pat paralēles ar Lagzdiņu negribas vilkt. Man kārtējo reizi sabruka ilūzijas par izslavēto zviedru demokrātisko kultūru, kurā vienas vecas, pat ja man nemīlamas partijas līderis atļaujas negodīgu diskusiju taktiku. Bēdīgi.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!