Raksts

Neizdiskutēti priekšlikumi no privātā sektora un budžeta paketē


Datums:
28. novembris, 2016


Autori

Olafs GrigusValts Kalniņš


Foto: Saeima

2016.gada oktobrī domnīca PROVIDUS un Sabiedrība par atklātību – Delna, turpinot Saeimas monitoringu, sekoja deputātu darbam pie budžeta un budžeta paketes likumprojektiem.

Organizācijas novēroja, ka vairakkārt saikne starp budžetu pavadošajā paketē iekļautajiem likumprojektiem un pašu budžetu ir grūti saskatāma.

Uz likumprojektu vājo saistību ar budžetu aktīvi norādīja Saeimas deputāti. Piemēram, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē izglītības un zinātnes ministrs nespēja pamatot, kāda ir projekta, kas vērsts uz pedagogu lojalitātes nodrošināšanu, saistība ar budžetu, vienīgi aicināja to pēc iespējas ātrāk pieņemt. Komisija iebilda, ka nav bijis pietiekoši ilgs laiks likumprojekta izskatīšanai, un ierosināja grozījumus izslēgt no likumprojekta un virzīt atsevišķi trijos lasījumos.

Vāja saikne ar budžetu novērota arī vairākos citos likumprojektos, tostarp Finanšu ministrijas iniciētajos grozījumos Apsardzes darbības likumā un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

Pārspīlējot kāda likumprojekta saistību ar budžetu, izpildvaras pārstāvji panāk, ka tas tiek iekļauts budžeta paketē. Tādā gadījumā likumprojekta apstiprināšana kļūst nepieciešama, lai turpinātu budžeta virzību. Savukārt Saeimas deputātiem likumprojekti jāizskata steigā, lai neaizkavētu budžeta pieņemšanu. Jo lielāks skaits likumprojektu tiek iekļauts budžeta paketē, jo lielāka iespēja, ka tiem netiks veltīts pietiekoši daudz laika.

Novērojumu apstiprināja Saeimas deputāte Laimdota Straujuma, komentējot, ka “vairāki budžeta paketes likumprojekti paredz veikt konceptuālas izmaiņas nozarēs, pie tam tie nav sagatavoti pietiekoši profesionāli, līdz ar to radot plašas diskusijas komisijā”. Viņa pauda uzskatu, ka šāda kārtība samazina grozījumu izskatīšanas laiku un diskusijām par tiem būtu vieta nevis budžeta, bet citu nozaru komisijās.

2016. gada oktobrī monitorings aptvēra 75 likumprojektu izskatīšanu un 1 amatpersonas iecelšanu.

(Pilns oktobra ziņojuma teksts.pdf)

Saeimas monitorings tiek veikts projekta „Valsts sagrābšanas pazīmju analīze: Latvijas gadījums” ietvaros, sekojot likumdošanas iniciatīvām un amatpersonu iecelšanas procesam Saeimā. Projektu daļēji finansiāli atbalsta fonds Atvērtās sabiedrības institūts (Foundation Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās sabiedrības fondu (Open Society Foundations) Think Tank Fund.

Projekta “Valsts sagrābšanas pazīmju analīze: Latvijas gadījums” metodoloģija.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!