Raksts

Nedrīkst vienkārši iebāzt cietumā


Datums:
09. decembris, 2002


Autori

Ineta Ziemele


"Diena", 07. 12. 2002.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedums lietā Lavents pret Latviju

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) lietā par Aleksandra Laventa (prasītājs) prasību pret Latvijas valsti konstatēja vairāku Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pantu pārkāpumu.

Tiesības uz brīvību (5.panta trešā daļa).

Krimināllietas ietvaros tiesības uz brīvību nozīmē, ka izmeklēšana tiek veikta saprātīgos termiņos. Ja šie termiņi ievelkas, tad aizdomās turētais vai apsūdzētais ir jāatbrīvo no apcietinājuma līdz tiesas sēdei, piemērojot citu drošības līdzekli.

Prasītāja brīvība tika ierobežota 1995.gada 14.jūlijā, kad prasītājs, pamatojoties uz Centra rajona tiesas tiesneša lēmumu, iznācis no slimnīcas, tika ievietots apcietinājumā. Attiecībā uz to, kad beidzās brīvības ierobežojums, tiesa atgādina, ka tā ir diena, kad instances pasludina spriedumu. Šajā gadījumā — 2001.gada 28.decembris. Tādējādi tiesa konstatē, ka periods, par kuru tiesai ir jāspriež, ir seši gadi, pieci mēneši un četrpadsmit dienas. Vai šis periods var tikt uzskatīts par saprātīgu prasītāja brīvības ierobežojumu konkrētās krimināllietas izmeklēšanas kontekstā?

Pilnu “Dienas” tekstu lasīt šeit


Spriedums "Lavents pret Latvijas valsti" (franču val.)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!