Raksts

Nedēļas nogales lasāmviela (19.-25.janvāris)


Datums:
24. janvāris, 2013


Autori

Iveta Kažoka


Foto: Fran Simó

Interesantākā pagājušās nedēļas lasāmviela

Šī ir pēdējā nedēļa, kad es vienpersoniski veidoju šo apkopojumu: sākot ar nākamo nedēļu man īpašā kolektīvā blogā pievienosies citi Providus kolēģi! Cerams, būs vēl interesantāk! 🙂

Bet šonedēļ iesaku šādus resursus:

1) Kas labāk: dzīvot ilgu mūžu vai nomirt, lai …. netērētu valsts resursus?
Jā, jā, tieši tā! Ja domājiet, ka Latvijas politiķi mēdz būt neiejūtīgi, iesaku apskatīt šo rakstu par kāda Japānas politiķa izteikumu! Rakstā nedaudz aplūkots arī šī jautājuma (aizvien ilgāks mūža ilgums attīstītajās valstīs un tā ietekme uz valsts izdevumiem) plašāks konteksts.

2) Neparasts domu eksperiments, kas liek mums pārdomāt mūsu attieksmi pret dzīvniekiem
Brīnišķīgajā aeonmagazine.com publicēts provokatīvs teksts, kura mērķis ir mums paskatīties uz dzīvnieku tiesību jautājumu no pavisam citas perspektīvas nekā līdz šim esam to darījuši! Iedomāsimies, ka Zemi sagrābj citplanētieši, kas uzskata mūs par augiem vai dzīvniekiem. Kas ar mums notiktu, ja viņi pret mums attiecinātu tās pašas ētiskās prasības, ko mēs pret dzīvniekiem?

3) Virtuālā palīga Siri biogrāfija
Šis Huffington Post publicētais raksts nudien ir nedaudz par garu, toties tas paver ieskatu tajā, kāda būs mūsu nākotnes saskarsme ar mākslīgo intelektu un kādēļ tā līdz šim ir veidojusies tā, kā ir veidojusies.

4) Pedofīlija kā parādība un sabiedrībā neatbildētie ētikas jautājumi
Ļoti pārdomāts, dziļš, relevantus jautājumus uzdodošs bloga ieraksts Oksfordas augstskolas praktiskās ētikas blogā.

5) Vai Oksforda diskriminē trūcīgus studentus?
Izrādās, ka iemesls, kādēļ tev var tikt atteiktas studijas Oksfordā: augstskola nav pārliecināta, ka varēsi segt savus dzīvošanas izdevumus – 12 900 mārciņas gadā. Viens no potenciālajiem studentiem, kas šo atteikumu piedzīvojis, apraksta savu pieredzi.

6) Jā, mūs aizvien vairāk novēro … nu un?
Neparasta perspektīva uz cilvēces privātuma mazināšanos: ja parasti par to raksta distopiskās noskaņās, tad šis bloga ieraksts norāda arī uz vairākiem potenciāliem ieguvumiem tam, ka mēs viens par otru zinātu aizvien vairāk.

7) Kā Lielie Zīmoli ir savā darbībā izmantojuši crowdsourcing?
Crowdsourcing (kolektīvie risinājuma meklējumi) ar katru daļu kļūst par aizvien ierastāku problēmu risināšanas paņēmienu: šajā rakstā apkopoti dažu ietekmīgu spēlētāju centieni to izmantot saviem nolūkiem.

8) Kas notiktu, ja …? Apgūsti fizikas principus, lasot par smieklīgiem domu eksperimentiem!
Viena no manām mīļākajām vietām internetā:”what if” blogs! Apskatiet šo rakstu par to, kas ar jums notiktu, ja jūs vēlētos izpeldēties baseinā, kur glabājas izlietotā atomdegviela, un, cerams, sapratīsiet iemeslus…

9) Domāt par mīlestību … citādāk
Vēl nedaudz no citas, nepolitiskas operas! Manuprāt, ļoti labs The Atlantic raksts par neparastu mēģinājumu pārkonceptualizēt mūsu pieņēmumus par to, kas ir mīlestība.

Veiksmīgu lasāmvielu un tiekamies nākamnedēļ jau citā, kolektīvākā veidolā!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!