Raksts

Nauda studēt ārzemēs un tur palikt!


Datums:
31. janvāris, 2008


Autori

Dace Akule


Vakar ielasījos Hansa bankas žurnālā, kur lepni tika paziņots, ka nu bankā ir pieejams kredīts mācībām ārzemēs bez valsts garantijas! Kā cilvēks, kam ir kredīts mācībām ārzemēs ar valsts garantiju, zinu, ka šis jaunums nozīmē ērtāku tikšanu pie finansēm, jo nav nevienam formāli jāpierāda, ka ārzemēs noskatītā mācību programma nav pieejama Latvijā un tāpēc valstij būtu jāatbalsta plāns izglītoties tur.

Bet es Hansa bankas žurnālā un mājas lapā rūpīgi meklēju detalizētākas ziņas par kredīta nosacījumiem ar vienu konkrētu jautājumu – vai banka, kas uzsver labas izglītības nozīmi Latvijas konkurētspējas celšanā, kādā veidā arī veicina ārzemēs studējušo atgriešanos Latvijā? Proti, vai kredīta atmaksas nosacījumos ir iekļauti elementi, kas motivē cilvēku ieguldīt savas zināšanas šeit, bet pasaules kvalitātes izglītības kredītu atmaksāt ar Latvijā pieejamajām algām? Piemēram, maksāt mazākas procentu likmes, ja students atgriežas strādāt Latvijā?

Neko tādu neatradu. Tikai atvieglojumus kredīta maksātājam grūtniecības un bērna kopšanas gadījumā, kad netiek strādāts pilnas slodzes darbs, vai tiek turpinātas studijas.

Tātad, banka dos naudu studijām ārzemēs un cerēs, ka labi izglītotie cilvēki atgriezīsies, patriotisma vadīti. Bet tieši šī grupa – labi izglītoti cilvēki – ir augsti kvalificēts darbaspēks, kam ir vieglāk iegūt darbu starptautiskajā vidē, kur pieejams labāks atalgojums, nereti labāki darba nosacījumi, nereti veselīgākas attiecības darba kolektīvā un nereti veselīgāka sociālā vide. Tātad, viņiem ir vieglāk neatgriezties Latvijā un atmaksāt kredītu ar pasaules algām.

Neaizmirsīsim, ka no Latvijas jau ir aizbraukuši aptuveni 86 tūkstoši jeb 9% darbaspēka, bet Latvijas valdība joprojām cer valsts ekonomiku balstīt uz augsti kvalificētu darbaspēku. Tā tik turpināt!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!