Raksts

Mērāmies ar ēnām


Datums:
10. oktobris, 2011


Ēnu ekonomika ir smaga tēma - pat pirmsskolas bērniem ir skaidrs, ka ir slikti nemaksāt nodokļus un mēs tā apzogam savu valsti, tas ir - paši sevi. Pat tie, kas principa pēc to nedara, sakot 'valsts mani ir piečakarējusi, tagad es piečakarēšu viņu', saprot, ka tā nav cēla rīcība. Jautājums ir - kā veicināt ēnu ekonomikas samazināšanos un kopš ekonomiskās krīzes ir bijuši vairāki vairāk vai mazāk amizanti mēģinājumi.

Vēl šī gada februārī Dombrovskis stāstīja, ka plāno no ēnu ekonomikas iegūt pat, iespējams, 50 miljonus latu. Pagaidām nekādu ziņu par līdz šim no ēnu ekonomikas izvilināto naudas apjomu nav, bet nupat nupat gaidāms revolucionārs pagrieziena punkts.

IR RADĪTA MĀJASLAPA WWW.MANAENA.LV! (aplausi)

Jo mēs visi taču zinām, ka

a) mājas lapa – tas ir nenormāli efektīvs veids, kā nodot ziņu visiem sabiedrības slāņiem

b) komunikācija sociālajos tīklos ļoti labi izskatīsies atskaitēs par iztērēto ES finansējumu (šo ziņu retvītoja xx cilvēku; Facebook lapa ‘patika’ tik un tik tūkstošiem)

c) cilvēkiem patīk sociālajos tīklos izteikt atbalstu lietām, kuras viņi nevar vai nevēlas ietekmēt, bet grib izskatīties pēc labiem cilvēkiem/ pilsoņiem un justies kā tādi. Akcija ‘Retvīto šo ziņu, lai palīdzētu patversmes suņiem’ gūs lielāku atbalstu, nekā akcija ‘Ziedo vienu latu patversmes suņiem’.

Vispār rotaļlieta jauka – var paspēlēties ar cipariem, iedomāties, kādu ļaunumu es nodarītu valsts ekonomikai, ja sāktu pirkt kreiso šņabi vai cigaretes. Redzēt lielos miljonus un miljardus. Vizualizēt ēnu ekonomikas kaitējumu, kas liek varbūt reālāk apzināties, ko tas nozīmē. Turklāt, reālās situācijas vizualizācija ir labi izstrādāta.

Tomēr jautājums ir sekojošs – vai tiešām cilvēki tik maz zina par ēnu ekonomiku? Vai kādam no tiem, kurš aizpildīja anketu, kāds no uzdotajiem jautājumiem bija pārsteidzošs ēnu ekonomikas indikators? Nopietni, vai kāds, kas pērk kontrabandas cigaretes, nezina, ka tā ir kontrabanda un valsts par to nesaņem nodokļus? Vai nav tā, ka tos sabiedrības slāņus, kas labprāt izvēlas kontrabandas preces un saņem algu aploksnē, šī mājas lapa nemaz nesasniegs?

Un cits jautājums – vai cilvēks, kas strādā, saņemot algu aploksnē, tiešām nav informēts, ka ‘Saņemot algu aploksnē, Tev nav iespējas saņemt slimības pabalstu, apmaksāto atvaļinājumu, māmiņu algu un citas sociālās garantijas, kuras saviem darbiniekiem nodrošina godīgie uzņēmēji.’? Latvijā ir veselas cilvēku paaudzes, kas tādu lietu kā slimības pabalsts vai apmaksāts atvaļinājums nav redzējuši nekad savā dzīvē. Un tajā, ka viņiem nebūs pensijas, viņi vainos valsti.

Valstī ir veselas jomas, kurās nodokļi 90% gadījumu nekad nav maksāti un netiks maksāti – es personīgi esmu saskārusies ar skaistumkopšanu, visiem zināmo celtniecību, arī auklēm un tālbraucējiem šoferiem nemaksā. Un problēma nav cilvēkos, kas aizpildīs anketu. Problēma ir uzņēmējos. Jo tu vari būt pasaules godīgākā manikīre, auklīte vai tālbraucējs šoferis un nestrādāt tur, kur nemaksā nodokļus. Tikai diemžēl tas nozīmēs – nestrādāt vispār. Un šajās jomās darba tirgus mums ir tāds, kāds ir – ja tev kaut kas nepatīk, mums aiz durvīm stāv vēl desmit tādi kā tu.

Es zinu, jūs teiksiet, ka viss, ko es māku, ir noniecināt citu cilvēku padarīto, izveidojot šo lapu. Ka man jādod reāli ieteikumi, ko tad darīt. Lieta tāda, ka es arī nezinu, ko darīt. Es nezinu, kā piespiest uzņēmējus maksāt nodokļus. Bet es zinu, ka risinājums nav kaunināt darba ņēmējus – ticiet man, ja būtu izvēle, viņi gribētu, lai par viņiem maksā nodokļus. Tikai, lai kaut kas notiktu, jāgrib ir abām pusēm, to taču mēs zinām, vai ne?

Lapa ir labs vizualizācijas rīks, bet tas nepalīdzēs Dombrovskim vai viņa pēctecim no ēnu ekonomikas izvilkt 50 miljonu latu. Varbūt naudu, kas tika investēta šajā projektā būtu bijis labāk investēt

a) VID finansējuma palielināšanā, lai reāli sodītu uzņēmējus, kas nemaksā nodokļus

b) policistu un kontrabandas apkarotāju darba samaksā, lai mums ziņās nebūtu jāklausās, ka finansējuma un darba spēka nepietiekamības dēļ TV žurnālisti ir efektīvāki kontrabandistu ķērāji, nekā šīs iestādes?

c) likumdošanas izmaiņās, kas ļautu labāk cīnīties ar tiem, kas veido ēnu ekonomiku?

Papildināts: d) veicinot to, ka nav pieejamas legālas/puslegālas neētiskas ‘nodokļu optimizēšanas’ shēmas, kuras praktizē zinošie un viltīgie (un turīgie). Cik naudas paiet garām valstij šādā veidā? Es gribētu redzēt arī šādus skaitļus tajā vizualizācijā, tas būtu tikai godīgi. Jo ir mazo cilvēku ēnu ekonomika un ir lielo cilvēku ēnu ekonomika. Bet šis projekts apkaro pirmo.

Protams, šīm izmaiņām būtu viens liels mīnuss – tās nevarētu retvītot.


www.miomilo.lv

www.twitter.com/curiha


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!