Raksts

Mehānisms NVO pārstāvniecības nodrošināšanai Valsts sekretāru sanāksmēs


Datums:
10. jūnijs, 2002


Autori

Providus


NVO centra izstrādātie norādījumi NVO pārstāvniecības nodrošināšanai Valsts sekretāru sanāksmēs

Rīgā, 2002.04.05.

Mehānisms NVO pārstāvniecības nodrošināšanai

VSS tiks izskatīti divu veidu jautājumi:

1. Ministriju izstrādātie jaunie projekti

Tie būs pieejami internetā jau trešdienu rītos. NVOC informācijas koordinators tos sašķiros pēc Jūsu anketās norādītajām interešu grupām. Saņemot šo informāciju, ir svarīgi jau trešdien pēcpusdienā informēt NVOC:

1) par kuriem dokumentu projektiem Jūsu organizācija vēlas sniegt atzinumu (šis atzinums Jums būs jāsagatavo un jāiesniedz Valsts kancelejā 2 nedēļu laikā pēc VSS, kurā likumprojekts “uzsaukts”);
2) kuriem dokumentu projektiem būtu nepieciešams pievienot anotāciju;
3) kuriem dokumentu projektiem būtu nepieciešama sabiedriskā apspriešana un kāpēc;

Valsts Kanceleja uzskata, ka šo informāciju VSS jāpauž vienam cilvēkam – NVOC pārstāvim.

2. Likumprojekti, kas VSS atgriežas otrreiz – tie, kas nav saskaņoti ar kādu no ministrijām

Par šiem dokumentiem VSS iespējamas diskusijas. Iespējams, ka šajā stadijā likumprojektā jau būs ņemti vērā, vai arī būs noraidīti Jūsu atzinumā sniegtie priekšlikumi. Šajā diskusijā vēl iespējams paust labi argumentētu viedokli. Jāatceras, ka NVO pārstāvim Valsts sekretāru sanāksmē ir padomdevēja statuss, tātad, ja viedoklim nav pietiekama pamatojuma, pastāv iespēja, ka to var neņemt vērā.

Valsts Kanceleja aicina organizācijas tikties un saskaņot savus viedokļus pirms VSS:

“Citu atsevišķo organizāciju pārstāvji var atsevišķos gadījumos tikt uzaicināti uz VSS otro daļu, kurā tiek skatīti ministriju nesaskaņotie projekti. Lai organizācija piedalītos VSS, tai jāsaņem Valsts kancelejas direktora uzaicinājums (MK rullis, 51.3.punkts). Pašu organizāciju piedalīšanās VSS būtu jāierobežo saprātīgā apjomā, un būtu pareizi, ja aktuāla jautājuma gadījumā vairākas organizācijas būtu vienojušās par vienu savu pārstāvi, kurš tad vēlmi piedalīties izteiktu Valsts kancelejas direktoram.” (No Valsts Kancelejas skaidrojuma).

Līdz ar to tiks ievēroti sekojoši līdzdalības principi:

NVO centra pārstāvis pastāvīgi piedalās Valsts sekretāru sanāksmē kā novērotājs ar padomdevēju tiesībām;
Nevalstisko organizāciju pārstāvji piedalās sanāksmē laikā, kad tiek izskatīti attiecīgās interešu sfēras organizācijām svarīgi jautājumi, lai interešu sfēru pārstāvji varētu sniegt savu viedokli, vai arī lūdz NVO centram paust organizāciju viedokli.
Ja NVO centram ir savs viedoklis, to pauž NVO centra pārstāvis.

NVO centra vēstule “NVO koalīciju veidošana – kāpēc tā ir ieteicama sekmīgai līdzdalībai VSS?”

Organizāciju sadalījums iespējamajās koalīcijās atbilstoši starptautiskajai nevalstisko organizāciju klasifikācijai un anketēšanas rezultātiem


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!