Raksts

Mājsaimniece Mišela


Datums:
24. aprīlis, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Šorīt ganoties pa internetu atradu lapu, kurā Amerikas Savienoto Valstu prezidenta kundze Mišela Obama stāstīja par dzīvi Baltajā namā. Virsrakstā bija teikts, ka viņa reizēm slepus izlavās no Amerikas vispazīstamākās ģimenes mājas, lai kopā ar draudzenēm apmeklētu ātrās ēdināšanas restorānus. "Es devos uz 'Pieci veči'" restorānu, nevienam to nezinot" -- tā skolas bērniem, kuri viesojās Baltajā namā, stāstīja ASV Pirmā lēdija. "Tur bija garšīgi."

Materiāls manu interesi piestāstīja divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, es nespēju iedomāties, ka masīvi apsargātais Baltais nams ir celtne, no kuras prezidenta sieva var tā piepeši pazust. Tā tas arī bija — materiālā M. Obama atzina, ka šī “izlavīšanās” tomēr ir notikusi Slepenā dienesta sargu pavadībā, no kā laikam var secināt, ka gluži tā nebija, ka restorānā vai uz ielas neviens par to nezināja. Galu galā M. Obama nav mazpazīstama sieviete, ja arī viņas vīrs prezidenta amatā vēl nav bijis 100 dienas.

Taču otra lieta bija mazliet skumjāka. Mišele Obama ir augsti izglītota sieviete. Vidusskolu beidzot, tikai vienai citai skolniecei bija labākas vidējās atzīmes, nekā viņai. Universitāti viņa pabeidza ar visaugstāko, summa cum laude atzinību. Viņa kļuva par juristi, un arī pēc doktora grāda jurisprudencē iegūšanas, viņa turpināja mācīties un studēt. Taču, kolīdz vīrs viņai kļuva par politiķi, viņa kļuva par politiķa sievu. Nezinu, cik daudz bloga lasītāji seko amerikāņu politiskajām aprisēm, bet tie, kuri to dara, zina, ka par Mišelu Obamu pēdējos mēnešos galvenokārt medijos ir stāstītas divas lietas. Obamas kundze Baltā nama dārzā ir iestādījusi burkānus un redīsus. Un Obamas kundze labi izskatās dažādās kleitās, turklāt (un šī ir lieta, par kuru atsevišķi amerikāņu mediji ir vienkārši zaudējuši saprātu) viņa ir vingra sieviete, kurai rokas muskuļi ir tādi, kurus apskaustu daudzas citas sievietes. Citiem vārdiem sakot, sieviete, kura ir vismaz tikpat izglītota un gudra, cik viņas vīrs, ir kļuvusi par mājsaimnieci. Skolas bērniem viņa stāstīja, ka tiesa, viņai vairs īpaši nav jāgatavo ēst, Baltā nama pavāri esot super talantīgi. Nesen iegādātais suns Bo rada problēmas — viņam patīk pa nakti spēlēties (“Bija tā ap 22.00, visi jau gulēja. Mēs dzirdējām, kā suns rej un lēkā. Mēs ar prezidentu iznācām no guļamistabas, jo domājām, ka kāds ir atnācis, bet tas bija Bo, viņš spēlējas ar savu bumbu”).

Amerikas Pirmajām lēdijām nav viegla dzīve, ja viņas vēlas kaut ko darīt arī pašas. Redzamākais eksemplārs, protams, bija Hilarija Klintone, kurai vīrs uzticēja veselības reformu projektu. Tas izgāzās. Klintones kundze necieta žurnālistus, kuriem galvenokārt interesēja viņas frizūra (“Es jau laikam būtu varējusi sēdēt mājās, cept cepumiņus un organizēt tējas pēcpusdienas, bet tā vietā es nolēmu sekot savai profesijai”), un tādēļ viņa bija spiesta pieciest ievērojamu kritiku. Latvijā, iespējams, ļaudis to sapratīs, ja atcerēsies nicinošo attieksmi, kādu pret ASV vēstnieci Katrīnu Todu Beiliju pauda “Tautas” partijas lielākie muldētāji — viņa, lūk, esot kaut kāda dāmīte un mājsaimniece, kura iedomājusies sazini ko. Savukārt citas pirmās lēdijas pratušās. Laura Buša astoņos gados Baltajā namā lielākoties nebija īpaši redzama, savukārt Nensija Reigana bija pazīstama par aizraušanos ar astroloģiju, ļoti dārgajām Baltā nama mēbelēm un butaforijām, un spēju uz skatuves sēdēt mierīgi un ar mīlošām acīm raudzīties savā Ronijā, kamēr viņš uzstājās ar runu. Mišele Obama nav Nensija Reigana, un, atceroties to, kas notika ar Hilariju, viņai droši vien neļaus kļūt par Klintones kundzi. Bet man tieši no mediju viedokļa ir kauns, ka viņā amerikāņu kolēģi neredz neko vairāk par burkānu dobi un stingriem rokas muskuļiem. Jā, viņa ir sieva un māte. Bet viņa noteikti ir daudz kas vairāk. Un tas rada vēl vienu, varbūt mazliet ķecerīgu domu — būtu tomēr bijis ļoti interesanti, ja prezidenta amatu būtu ieguvusi tā pati Hilarija Klintone, jo tad ar “pirmā džentlmeņa” lomu būtu bijis jātiek galā Bilam. Tad nu gan nebūtu nekādas diskusijas par gurķu dobēm, un par muskuļu stingrību — ne tik.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!