Raksts

„Lovka prodelano“!


Datums:
26. novembris, 2007


Autori

Viesturs Celmiņš


Foto: Viesturs Celmiņš

Vispār baigi. Notver aci, notver ausi. Un ja proti noturēt, vispār "tip top". Vari uzskatīt, ka esi zirgā. Ar smaržām vēl nav īsti skaidrs. Izskatās, ka tur arī vairāk strādā uz aci. Droši vien, ka "pēdējie pētijumi arī (gala beigās) liecina" par labu acij. Smaržo šitā? – Nu, tad, skaidra lieta: iedomājies "to".

Un, ja nu kādam atkal nav labi, kurš tad gala beigās varēs pateikt, ka “jasmīns+mandarīns+citruss” pa taisno neved ciema labākā puiša apskāvienos jeb, nu, tajā saulainajā, pieneņu pilnajā pļavā zem skaidrajām debesīm?!

Tieši tā. Par katru cenu. Starp citu, spožākie un radošākie mūsdienu prāti strādā pie tā, lai notvertu gan masu, gan indivīda uzmanību. Izsit mani no sliedēm, novērs manu uzmanību, liec pagriezt galvu, pārtraukt sarunu, noklausīties līdz galam. Ja redzēs, dzirdēs, ievēros, tad, varbūt, arī nopirks. Der pilnīgi jebkas. Pie tam, saka, aizmugurējais vāks vispār esot “zelta bedre”.

Ja vajag, arī visa pilsēta pie mūsu kājām. Varam izstāstīt, parādīt un visu ko ieteikt arī uz šosējām, ielām, virs tiltiem, ēku sienām, autostāvietām, sabiedriskā transporta pieturām, kuģiem, lidmanšīnām, tramvaja logiem, mašīnām, publiskām un privātām tualetēm, drēbēm, krūzēm, zīmuļiem, sērkociņiem. Nu, saki, kur tev vajag? Tur kur viņi skatās, tevis dēļ mēs jau būsim viņiem priekšā. Viss ir mūsu rokās.

GarāžaNē, nu, atļauju tev neesam prasījuši. Nu, nu. Nesesāc, nu atkal. No tā mums visiem būs labāk. Redzi, kļuvis jau daudz labāk. Kādreiz mums tā visa nebija, un, paskaties, cik mums grūti toreiz gāja? Un ja kas, visiem zināms, ka tieši N% no reklāmas izvietošanas publiskajā publiskā telpā aiziet pašvaldības budžētā, kuri to visu pārvērš vēl lielākā sabiedriskā labumā. Paskataies apkārt un salīdzini. Nu, kā mums tagad iet? Paskaties, kāds ieguldījums un kāda atdeve?! Cipari, dārgais nodokļu maksātāj, tie runā paši par sevi. Un ja negribi, tad, nu, neskaties. Jeb skaties uz otru pusi.

Nē, mēs paši vēl neesam iepazinušies ar to visu, -kas jums tur –vietas sajūta? Identitāte telpā? Kādu tieši iespaidu tas atstāj uz labsajūtu, dzīves kvalitāti un iedzīvotāju apziņu? Nē. Tādu pētījumu vēl nav mūsu rīcībā. Tas viss ir lielā mērā saistāms ar spekulācijām presē un visai saspīlēto situāciju politiskajā jomā. Nē, sūdzības mums nav ienākušas. Pretrunas ar pilsētas atttīstības plānu ir visai sarežīgts jautājums. Tas viss ir ļoti komplekss jautājums un būtu jāapskata konktekstā, nevis atrauti. Par piederības, vietas sajūtu un atpazīšanas zīmi arī būtu vēl pāragri spriest. Par to visu runājot svarīgi ir veicināt dialogu un ‘katram savu’. Starp citu, Rīga ir un paliek Latvijas vizītkarte. Visi mūsu ārvalstu kolēģi, ziniet, – mums ir daudz delegāciju, – Rīgu novērtē atzinīgi un esam dzirdējuši galvenokārt pozitīvas lietas. Protams, darāmā ir daudz, bet šajā, konkrētajā jautājumā dzirdēts tikai apstiprinājums. Pilsētām nepieciešama attīstība.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!