Raksts

Lisabonas līguma konferences citātu top 7


Datums:
25. februāris, 2008


Autori

Dace Akule


Augstākā līmeņa konference par Lisabonas līgumu Rīgā notika jau 15.februārī, bet es ar savu blogu gaidīju uz konferences ieraksta parādīšanos internetā, lai lasītājam būtu iespēja salīdzināt ar dzīvajiem pierādījumiem ierakstā (jāsaka gan, ka diemžēl ieraksts ir tikai angļu valodā un tulkojums no latviešu valodas nav ideāls). Kas tad man ir palicis atmiņā no tā, ko pirms desmit dienām par Lisabonas līgumu teica valstsvīri, politiķi un daži nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī akadēmiķi? Piedāvāju citātu topu, sākot – kā jau topiem pienākas – no lejasgala.

7.vieta. “Ir jāpārvar eiroapātija, nevis eiroskepse!” Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. Citāts teikts kontekstā ar apgalvojumu, ka Lisabonas līgums būšot pārbaude pilsoniskajai sabiedrībai Latvijā. Man gan liekas, ka Lisabonas līgums būs vēl lielāks pārbaudījums pašas Saeimas kapacitātei, jo Lisabonas līgums dod nacionālajiem parlamentiem lielāku lomu iesaistīties ES likumdošanas procesu sākotnējā stadijā.

6.vieta. “Man būs grūti skaidrot studentiem, kā 27 valstis varēja tik nedemokrātiski pieņemt lēmumu par Lisabonas līgumu,” Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas docents Daunis Auers.

5.vieta. “Lisabonas līguma forma netuvina Eiropas Savienību tās iedzīvotājiem, taču tā elementi noteikti tuvina Eiropas Savienību tās iedzīvotājiem. It kā pretruna, bet nav pirmā reize [kad tas tā ES notiek],” Eiropas Parlamenta deputāts Guntars Krasts.

4.vieta. “Lisabonas līgumu katrs pilsonis nelasīs un uzreiz katru rindu nevarēs saprast,” Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks.

3.vieta. “Lisabonas līgums atgādina Gaujmalas iezi, kur katrs pamanījies atstāt savu vārdu,” Eiropas Parlamenta deputāts Guntars Krasts.

2.vieta. “Kad Eiropas Komisija analizēja Lisabonas līgumu, nonāca pie secinājuma, ka tas ir citāds, arī Lielbritānija nonāca pie secinājuma, ka tas ir atšķirīgs no Konstitūcionālā līguma,” ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs. Gandrīz visi citi konferences runātāji gan uzsvēra, ka 95-99% procenti no Konstitucionālā līguma atrodams Lisabonas līgumā…

1.vieta. “In Europe sometimes we don’t have the best solution, sometimes we have the second best solution,” Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu, faktiski pasakot, ka Lisabonas līgums ir otrs labākais risinājums. Pirmā vieta par godīgumu!

P.S. Vēl viens citāts, kas neizskanēja konferencē, bet noteikti pretendētu uz topu. “No EU citizen after reading the Constitutional treaty has said: “Wow, where is the second volume?!”, pilnvarotais ministrs pie Austrijas pastāvīgās pārstāvniecības Eiropas Savienībā profesors Dr. Klemens Fišers, lekcijā Rīgā 21.februārī, ironizējot par to, cik Konstitucionālais līgums bija aizraujoša lasāmviela.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!