Raksts

Liels žurnālistu darbs – liela vērtība vēlētājam


Datums:
05. maijs, 2013


Autori

Mediji pirms vēlēšanām


Foto: Origami_potato

Divi maija pirmās nedēļas televīzijas sižeti, kurus nedrīkst neredzēt!

Ja pirms nedēļas par lieliskām vēlēšanu reportāžām slavēju Latvijas Radio, tad pagājušajā svētdienā īpaši izcēlās televīzijas. Manuprāt, divi sižeti par vēlēšanām ir tādi, kuru nedrīkst neredzēt: tie ir izglītojoši, tajos ir ieguldīts liels pašu žurnālistu darbs un, kas ne mazāk svarīgi, – tie ir fokusēti, proti, nav vienkārši “salikti kopā” no dažādu ekspertu viedokļiem.

Noteikti ieteiktu noskatīties LTV1 de facto sižetu par pašvaldību vēlēšanās pieteiktajām programmām. Sižeta autors ir iepazinies ar visām (!!!) un sižetā parāda ne tikai neparastākos kuriozus (tādus kā solījums izveidot džeza klubu vai nokārtot tiešos reisus uz Turciju), bet arī piedāvā dažu solījumu kopīgo tendenču analīzi (piemēram, vai tiešām visu var finansēt Eiropas Savienība?)

Jā, 7 minūtēs nekāda diži dziļā analīze nav iespējama, toties šādi sižeti (starp citu, ļoti neparasti un krāšņi vizuālie efekti!) varētu motivēt vēlētāju vairāk painteresēties, kas rakstīts viņa pašvaldību kandidātu programmās.

Otrs sižets, ko nedrīkst neredzēt: Nekā Personīga analīze (sākot ap 8:08) par partiju ziedotājiem īsi pirms vēlēšanām. Žurnālisti ir noskaidrojuši, kas ir partiju lielākie ziedotāji un kādā veidā viņi saistīti ar partijām. Atklājies, ka Vienotības un Saskaņas centrs, kuru rocība ir aptuveni līdzīga, finansiālie balsti ir uzņēmēji, kuru bizness atkarīgs no varas lēmumiem. Sižetā labi izstāstīts par visu lielo partiju finansēm kontekstā ar priekšvēlēšanu taktiku pirms pašvaldību vēlēšanām: aptaujāti partiju izpilddirektori par to, cik dārgas kampaņas šīs partijas varēs atļauties. Īpaši interesants ir atklājums par visai ciešām attiecībām starp Saskaņas Centra ziedotājiem, kā arī jauno partiju Vienota Latvija.

[Ieraksta autore: Iveta Kažoka]


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!