Projekts

Līdzdalība valsts politikas veidošanas un uzraudzības procesos 2017


Projekta norises laiks:
01.01.2017 - 31.10.2017
Projekta izmaksas:
7373,54 EUR
Finansētājs:
Sabiedrības integrācijas fonds, Latvijas valsts budžeta finansēta programma "NVO fonds"


Kontaktpersonas

Laura Leitlante


Autori

Providus


Projekta mērķis ir sniegt valsts institūcijām un lēmumu pieņēmējiem PROVIDUS ekspertīzi rīcībpolitikas veidošanas un uzraudzības procesos nozīmīgākajos aktuālajos rīcībpolitikas jautājumos PROVIDUS darbības jomās - labas pārvaldības un tiesiskuma, pretkorupcijas, migrācijas, kā arī sociālās uzņēmējdarbības jautājumos.

Kā vēl viens mērķis izvirzīts pārskata sniegšana lēmumu pieņēmējiem, kā arī medijiem un caur tiem – plašākai Latvijas sabiedrībai – par valdības un Saeimas padarītajiem, uzsāktajiem un neuzsāktajiem darbiem, lai labotu Zolitūdes traģēdijas izgaismotās sistēmiskās kļūdas.
Vēl viens no projekta mērķiem ir datu apkopojums par 2016. gadā korupcijas lietās tiesātām valsts amatpersonām. Apkopojums ietver datus, par kādiem korupcijas noziegumiem tiesātas valsts amatpersonas un kādi sodi tiek piemēroti par kukuļa došanu, ņemšanu vai starpniecību korupcijā

Projekta aktivitātes:

1. Līdzdalība konkrētās konsultatīvajās padomēs, komisijās un darba grupās, kā arī atzinumu sagatavošana par aktuālajiem nacionāla līmeņa likumdošanas un rīcībpolitikas jautājumiem labas pārvaldības un tiesiskuma, pretkorupcijas, migrācijas, kā arī sociālās uzņēmējdarbības jautājumos.
2. Uzraudzības papildināšana par Zolitūdes traģēdijā izgaismoto sistēmisko kļūdu labošanu. PROVIDUS arī šogad turpinās darbu pie 2014. gadā uzsāktās publiskās uzraudzības Saeimas un valdības darbam, lai labotu sistēmiskās kļūdas nacionālajā likumdošanā un rīcībpolitikā šajās jomās: atbalsts cietušajiem, būvniecības kvalitāte un civilā aizsardzība. Lēmumu pieņēmējiem, medijiem un plašākai sabiedrībai tiks nodots materiāls, kas palīdzēs uzturēt spiedienu, veikt uzlabojumus un iegūt pilnvērtīgāku situācijas izpratni, lai novērstu līdzīgas traģēdijas un uzlabotu rīcību krīzes situācijās.
3. Datu ievākšana no tiesām par 2016. gadā korupcijas lietās tiesātajām valsts amatpersonām, lai apkopotu un analizētu statistiku (kopumā vairāk kā 10 gadu laikā), par kādiem korupcijas noziegumiem tiesātas valsts amatpersonas un kādi sodi tiek piemēroti par kukuļa došanu, ņemšanu vai starpniecību korupcijā. Eksistējošā datu apkopojuma papildināšana ļaus to pilnvērtīgi izmantot par pamatu nākotnes publikācijām.

Plānotie rezultāti:

Līdzdalība ne mazāk kā 20 konsultatīvo padomju, komisiju un darba grupu tikšanās, ne mazāk kā 4 atzinumi, ne mazāk kā 15 komentāri medijos, 1 publikācija – uzraudzības atjaunošana par progresu Zolitūdes traģēdijas izgaismoto sistēmisko kļūdu risināšanā, 1 paziņojums presei par uzraudzības rezultātiem, 1 datu apkopojums par tiesu spriedumiem saistībā ar korupcijas lietās tiesātajām valsts amatpersonām 2016. gadā, kā arī tiks piesaistīti 2 brīvprātīgie.

Projektā sasniegtie rezultāti:
1.aktivitāte
Atzinumi:
Atzinums par ierosinātajiem “Sociālās uzņēmējdarbības likuma” papildinājumiem

(Valsts finansējums Latvijas partijām: kurp tālāk?pdf)

Atzinums par bēgļu uzņemšanas rīcības plānu

Publikācijas:
Raksts “Latvijas partiju īpatnības jeb – uh, kā ietaupījām!”

Intervija “Zolitūde. Vai varam būt droši?”

Raksts “Pēc Zolitūdes traģēdijas mainījusies attieksme pret drošību”

3.aktivitāte
Datu apkopojums par par 2016. gadā korupcijas lietās tiesātām valsts amatpersonām

Projektu” Līdzdalība valsts politikas veidošanas un uzraudzības procesos” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!