Raksts

Ļaudis, kuriem uzvārds sākas ar “U” — viss saprāts pazudis?


Datums:
08. aprīlis, 2011


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Ziņots, ka divas Latvijas politiskās personas -- viena no paldies Dievam aizgājušās pagātnes un otra pavisam ļoti no nožēlojamās tagadnes -- ir nākušas ar domu par to, kurš cilvēks mūsu republikā būtu pats, pats labākais premjerministrs. "Manuprāt, tas nebūtu sliktākais variants. Varbūt pat labāks" -- tā ir teicis rēgs no pagātnes. "Iespējams, ka viņs premjera amatā būtu labākais un godīgākais risinājums" -- tā rēgs no tagadnes.

Runa ir par kādreizējo Saeimas spīkeri Ingrīdu Ūdri un pašreizējo “Saskaņas centra” galveno latvieti Jāni Urbanoviču. Ko tad viņi saredz “pat labākā” un it īpaši “godīgākā” statusā? Ticiet vai neticiet, viņi abi ir runājuši par Puzes ķeizaru Lembergu. Tas nu visnotaļ skaidri apliecina, ka Latvijas politikā ir cilvēki, kuri ir pazaudējuši pilnīgi pēdējās veselā saprāta atliekas.

Vai varat iedomāties? Premjerministrs, kuram ik pa pāris dienām nav laika nodarboties ar valsts lietām, jo viņam ir jāsēž tiesā? Premjerministrs, kuram būtu jālūdz ģenerālprokurora atļauja katru reizi, kad viņam būtu vajadzīgs izbraukt no valsts? Nezinu par Ūdri, kura no lielās politikas jau labu laiku ir bijusi patālu, un labi, ka tā, bet Urbanovičs taču sevi prezentē kā vienu no sakarīgākajiem politikāņiem mūsu valstī. Laikam jau jārunā nevis par veselā saprāta pazušanu, bet gan par prātam neaptveramu cinismu. Jā, var jau bikstīt ar pirkstu Itālijas virzienā un konstatēt, ka tur ir premjerministrs, kuram pat ir inkriminēta pedofilija (piedevām heteroseksuāla rakstura pedofilija, visi tie lasītāji, kuri liek vienādības zīmi starp pedofiliju un homoseksualitāti). Bet vai tas ir tas, kam Latvija vēlas līdzināties? Vai nepietiek ar to, ka mēs esam visdraņķīgākā Eiropas Savienības valsts gandrīz visos iespējamos rādītājos?

Protams, Lembergs droši vien valsts vadīšanai būtu piemērots, ja runa ir tikai un vienīgi par valsts pārvaldes iekārtu. Jo arī Vienotības laikmetā joprojām ir skaidrs, ka reiz ievēlēti, politikāņi uzskata, ka viņi var darīt pilnīgi jebko. Būsim skaidri. Kārtīgi tiesiskā valstī ekonomikas ministrs Kampars jau būtu vēsture, jo ar tik neskaidri šmucīgu personīgo finanšu situāciju cilvēks par galveno ekonomisko personu valsts pārvaldē tomēr nedrīkst būt. Taču, protams, Vienotība par Kamparu neko neteiks, jo viņš ir “savējais.” Tieši tāpat, kā Dombrovskis neko nesaka par Auguļa un Lāča nepotismu, par Bendrātes slepenajiem līgumiem … savējie. Sasodīts, bet savējie, savējie, savējie. Ar ko, līdz ar to, Vienotība ir par sprīdi labāka par citām politikāņu veidotām partijām? Pagaidām joprojām ar to, ka tajā tomēr ir viens bariņš ļaužu, kuri vēl nav pavisam samaitāti. Bet klusēšana laikā, kad apvienības vadītajā valdībā joprojām notiek visdažādākās šmuces un žuļicības, ar skaidrojumu a la Āboltiņa, ka tā ir valdības stabilitātes cena? Nu, piedodiet, bet daudz vairs nebūs vajadzīgs pirms Vienotības atbalstītāji no apvienības vienkārši novērsīsies. Paldies Dievam, vismaz vēl ir trīs gadi un vairāk pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām, lai varētu atrast kaut ko labāku. Bet nekādu paldies Dievam par to, ka Dombrovskis ir teicis, ka mērķis ir pašreizējo valdību noturēt amatā līdz pat nākamajām Saeimas vēlēšanām.

To, cik ļoti Dombrovskis un co. ir gatavi ignorēt šmuces un žuļicības, vēl varētu saprast uz tāda “visi dara tā” principa — ja reiz pie siles, ar ko Vienotības rukši ir sliktāki par zaļo zemnieku rukšiem? Bet tandēmā ar arvien acīmredzamāku nekompetenci valsts pārvaldīšanā tas tomēr jau kļūst par daudz sūri. Ar Dienas Biznesu priekšgalā ekonomisti un speciālisti arvien izmisīgāk ir centušies Dombrovska valdību pārliecināt, ka nē, tas, kas patlaban tiek darīts, NAV pareizais variants. NAV pareizais variants krīzes laikā nodokļus celt atkal un atkal un atkal. NAV pareizais variants celt akcīzes nodokli uz precēm, kuru kontrabanda jau ir problēma un tikai kļūs par lielāku problēmu. Nezinu, vai Dombrovskis un co. ir kurli vai vienkārši ļaunprātīgi. Glābiņš nav arī Saeimā, kur “strādājošie” vakar jaunāko budžeta “konsolidācijas” variantu apstiprināja pilnīgi bez jebkādām debatēm vispār. Tas saucas parlaments?!

Manuprāt, vispirms vajadzētu paprovēt variantu, kurā valdību veido Vienotība un “Saskaņas” centrs. Pēdējais mūždien bijis opozīcijā, lai nāk un parāda, ko māk. Ārlietu ministriju, Aizsardzības ministriju, Izglītības ministriju tam dot, protams, nevar, bet, lai paņem, piemēram Satiksmes ministriju — daudz skaidrāku pagriezienu Maskavas virzienā un prom no Eiropas par pašreizējo ministru SC ministrs pat gribēdams nevarētu nodrošināt. Veselības ministriju. Labklājības ministriju. Kaut vai kultūras ministriju, ja jau tur patlaban ir nocentrējies jautājums par sabiedrības integrāciju. Ja arī tas neizdosies — nu tad, davai, kriminālapsūdzētu mazpilsētas mēru par premjerministru! Ja reiz valsts pārvalde ir katastrofa, kāda papildu vaina būs, ja tā arī kļūs par melnu klaunādi?

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!