Raksts

Latvijas TV Ziņu dienesta darbinieku ētikas kodekss


Datums:
09. septembris, 2005


Autori

Providus


Foto: politika.lv

1. Žurnālista politiskā un reliģiskā pārliecība nedrīkst ietekmēt ziņu objektivitāti. Veidojot sižetus, jāievēro profesionāla distance no notiekošā.

2. ZD žurnālista vienīgā darba vieta ir Latvijas Televīzija. Veidot materiālus citos medijos vai raidījumos drīkst vienīgi ar ikreizēju TV ģenerāldirektora atļauju.

3. Žurnālistam aizliegts veidot reportāžas, lai gūtu sev slēptu materiālu labumu, pieņemt dāvanas, ievietot sižetos slēptu reklāmu:

Par katru trešās puses mēģinājumu uzpirkt žurnālistu, nekavējoties jāinformē ZD vadība.

· žurnālistam ir pieļaujams doties veidot reportāžas ārpus Latvijas, ja to daļēji vai pilnīgi apmaksā trešā persona. Taču žurnālistam jāgarantē objektīvas, no naudas devējiem neatkarīgas informācijas pasniegšana.

4. Žurnālistam jāpauž ticama, objektīva un vispusīga informācija. Jācenšas atspoguļot visu pušu viedokļi, īpaši konfliktsituācijās. Ja ar kādu no iesaistītajām pusēm nav izdevies sazināties, tas jānorāda raidījumā.

5. Jebkurai ziņai jānorāda informācijas avots. Ja persona vēlas palikt anonīma, žurnālists un Ziņu dienests to respektē, taču pilnībā uzņemas atbildību par pārraidītās informācijas patiesumu.

6. Ja ZD vainas dēļ pārraidīta kļūdaina informācija, tā tiek pēc iespējas ātrāk izlabota īpašā paziņojumā vai sižetā.

7. Žurnālists respektē citu žurnālistu un masu mediju autortiesības,- izmantošanas gadījumā nepieciešama atsauce. Nosodāms un nepieņemams ir plaģiāts.

8. Žurnālists stādās priekšā un lūdz atļauju intervijai vai ierakstīt telefonsarunu.

Ja žurnālistam ir aizdomas, ka atbildīga persona varētu izvairīties no informācijas sniegšanas, viņam ir tiesības ar kameru un/vai mikrofonu intervēt bez brīdinājuma, kā arī izmantot reportāžā bez iepriekšēja brīdinājuma ierakstītu telefonsarunu:

· ar slēptu kameru filmētu kadru pārraidīšana pieļaujama, ja tādā veidā tiek atmaskota acīmredzama ļaunprātīga rīcība, izdarīts pārkāpums.

9. ZD, veidojot reportāžas, bez īpaša pamatojuma neiejaucas cilvēku personīgajā dzīvē, nepublisko viņu personas kodus, dzīvesvietas adreses, u.c. identificējošu informāciju.

10. Ar īpašu pietāti jāatspoguļo negadījumi, katastrofas, noziegumi, tiesas prāvas:

· reportāžās jāizvairās no vardarbīgu vai nepiedienīgu skatu rādīšanas. Ja tomēr šādi kadri tiek iekļauti, pirms sižeta par to jābrīdina skatītājs

· ja negadījumā iesaistīti bērni vai pusaudži, ZD jārūpējas par viņu drošību, intervijās garantējot viņu anonimitāti (intervija “ar muguru”, ar “efektu” aizklāta seja, izmainīta balss utt.)

· bez īpašas vajadzības nevajadzētu publicēt negadījumā iesaistīto upuru, to radinieku un liecinieku vārdus un uzvārdus

· atspoguļojot tiesas prāvas, jāievēro nevainības prezumpcija, – nedrīkst kādu saukt par vainīgu, iekams par to nav bijis tiesas spriedums.

11. Žurnālistam ar iejūtību jāattiecas pret garīgi un fiziski slimiem cilvēkiem. Nedrīkst filmēt un intervēt slimnieku bez viņu pašu un ārstu vai radinieku piekrišanas:

· nevajadzētu informēt par jauniem medicīnas sasniegumiem vai ārstniecības līdzekļiem, ja tas varētu radīt nepamatotas cerības.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!