Raksts

Latvijas sociāldemokrātu apvienības priekšvēlēšanu programma 7. Saeimas vēlēšanām


Datums:
12. jūlijs, 2002


Autori

Providus


Ja pilsoņi uzticēs sociāldemokrātiem veidot Latvijas valdību, tad sociāldemokrāti 4 gados apņemas:1. Nodrošināt darba un izglītības iespējas ikvienam cilvēkam (vismaz 50000 jaunas darba vietas) un cilvēcīgu dzīvi: algu, pensiju, vismaz iztikas minimuma līmenī (Ls 80); skolotājiem, ārstiem, docētājiem ierēdņu algas; palielināt izglītības un zinātnes budžetu līdz 10% no nacionālā kopprodukta, lai visi varētu iegūt labu bezmaksas pamata, vidējo izglītību un talantīgākie pasaules līmeņa augstāko izglītību, paaugstināt stipendijas līdz krīzes iztikas minimumam. Algu deputātiem un ierēdņiem paaugstināsim tikai vienlaicīgi atbilstoši indeksējot minimālās algas, pensijas, stipendijas un pabalstus.

2. Izveidot taisnīgu sociālās nodrošināšanas sistēmu: lai apturētu tautas izmiršanu, nodrošināsim bērnu audzināšanas, medicīniskās aprūpes, iztikas un izglītošanas pabalstus, mazturīgām ģimenēm nodrošināsim bezmaksas medicīnisko palīdzību, atjaunosim bērnudārzus, internātskolas, ģimenēm ar bērniem ieviesīsim nodokļu atvieglojumus, uzlabosim slimību profilaksi, medicīnisko aprūpi pensionāriem un invalīdiem, organizējot iekšējo aizņēmumu medicīnas finansēšanai, izveidosim efektīvu īrnieku tiesību aizsardzības sistēmu, lai īres un komunālo pakalpojumu izmaksas nepārsniegtu 1/3 ģimenes budžeta, šos tarifus iesaldēsim uz 2 gadiem.

3. Izveidot pamatus demokrātiskai, nacionālai, tiesiskai valstij, panākt pilsoņiem patiesu vienlīdzību tiesībās, reālu tiesību īstenošanu ar tiesu, prokuratūras un policijas palīdzību.

4. Nodrošināt visiem starptautiski atzītas cilvēktiesības un nacionālās kultūras saglabāšanu.

5. Racionalizēt bibliotēku sistēmu un informācijas nodrošinājumu visā valstī; sekmēt mazo lauku skolu saglabāšanu, attīstīšanu un datorizāciju.

Tautas dzīves kvalitātes radikālu uzlabošanos panāksim :

1. Atbalstot vietējo uzņēmējdarbību, vidējo un mazo uzņēmumu skaita palielināšanu; pašu ražoto preču pārdošanu iekšējā un ārējā tirgū; ārvalstu investīciju piesaistīšanu; kopuzņēmumu veidošanu; privatizācijas fonda līdzekļu novirzīšanu uzņēmējdarbības paplašināšanai; valsts uzņēmumu un paju sabiedrību parādu budžetam norakstīšanu; ekonomisko attiecību uzlabošanu ar Krieviju un NVS valstīm; ilgtermiņa lētu kredītu piešķiršanu zemniekiem un uzņēmējiem lauku apvidos; lauksaimniecības produkcijas ražošanas, pārstrādes un realizācijas kooperatīvu veidošanu; lauku ceļu un sakaru uzlabošanu.

2. Valsts monopolu alkoholam un tabakai; augstāku ievedmuitu tiem alkohola dzērienu veidiem, ko ražo arī Latvijā. Sekmēsim stratēģiski svarīgu valsts un pašvaldību uzņēmumu un dabisko monopolu palikšanu valsts īpašumā, piesaistot tiem Latvijas un ārzemju investīcijas. Neprivatizēsim Latvenergo, Latvijas dzelzceļu, Latvijas kuģniecību un ostas, pārņemsim Latvijas kontrolē Lattelekom vadību.

3. Stingru kārtību darījumos ar kapitālu, ievie;šot: uzņēmējdarbības naudas norēķinus tikai caur banku; noteiktu kvotu komercbanku ieguldījumiem vietējā ražošanā; īpašu nodokli luksa precēm; kapitāla ieguves deklarēšanu; ierobežosim sekmīgu uzņēmumu pārdošanu ārzemniekiem.

4. Valsts un iedzīvotāju tiesību sargāšanu: nostiprināsim robežu apsardzību un muitu; aizsargāsim iedzīvotājus pret vardarbību; radikāli samazināsim kontrabandu un reketu; ieviesīsim praksē saīsināto kriminālprocesu; nostiprināsim zemessardzi, pastiprinot tās tiesības noziedzības apkarošanā; ieviesīsim tiesnešu pārvēlēšanu un prokuratūras darbinieku pāratestāciju; panāksim atklātumu un personīgo atbildību ierēdņu darbā; nesaudzīgi apkarosim kukuļņēmējus un zagļus.

5. Samazināsim nodokļus mazturīgajiem iedzīvotājiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām, kuģniecībā un zvejniecībā; ieviesīsim iedzīvotāju progresīvo ienākumu nodokli; iedibināsim stingru kontroli nodokļu iekasēšanā un pastiprināsim sodus par nodokļu nemaksāšanu. Samazināsim valsts un pašvaldību pārvaldes aparātu, izdevumus to uzturēšanai.

6. Sakārtojot īpašuma tiesības: atvieglosim īpašuma noformēšanu un uzņēmējdarbības reģistrāciju; sekmēsim komercbankās un firmās “pazudušās” naudas atgūšanu; nepielaidīsim privatizācijā “netīru” naudu; neļausim ārvalstniekiem pārņemt mežrūpniecību, kokapstrādi un izpirkt labākās zemes. Atsavināsim nelikumīgi iegūtos īpašumus.

7. Ārlietās: strādāsim, lai iestātos ES un NATO. Sekmēsim politisko attiecību uzlabošanu ar NVS valstīm.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!