Raksts

Latvijas Sociāldemokratiskās strādnieku partijas programma 8. Saeimas vēlēšanām


Datums:
26. jūlijs, 2002


Autori

Providus


Saraksts Nr 5.Programma reģistrēta CVK 2002. gada 25. jūlijā

Darbu, izglītību, labklājību katram un kārtību valstī!

Ja iegūsim vēlētāju pietiekamu atbalstu – apsolām:

Valsti atgūt tautai! LSDSP virza tautas nobalsošanai Satversmes grozījumu projektu, kas paredz tautas vēlētu prezidentu, jaukto vēlēšanu sistēmu un lielākas cilvēka sociālās tiesības.

Starptautiskas garantijas Latvijas drošībai! Līdztiesīgu iestāšanos ES, NATO un Draudzīgas, ekonomiski izdevīgas attiecības ar austrumvalstīm.

Darbu katram darbaspējīgam iedzīvotājam, sociāli orientētu tirgus ekonomiku! Nodarbinātību sekmēt ar investīciju piesaisti, nodokļu atlaidēm uzņēmējiem par jaunu darba vietu un modernu tehnoloģiju ieviešanu.

Sabiedrību bez trūcīgiem cilvēkiem! Algas budžeta sektorā piesaistīt minimālai algai, kuru paaugstināt, pieaugot nacionālajam kopproduktam. Pakāpeniski pacelt algas līdz ES līmenim.

Attīstīt rūpniecību, kas ir pamats jaunām darba vietām, ar nodokļu atlaidēm, valsts garantētiem kredītiem – īpaši attālākos rajonos, mājražošanu sievietēm ar bērniem un invalīdiem. Nepieļaut monopolu ļaunprātīgu izmantošanu, stingri kontrolēt tarifus. Saglabāt “Latvenergo” valsts īpašumā. Uzsākt dzīvokļu celtniecības un modernizācijas nacionālo programmu.

Lauksaimniecību atjaunot – izskaužot kontrabandu, ar: lētiem kredītiem ražošanai un zemes iepirkšanai, līdztiesīgām iepirkšanas cenām ražotājiem un pārstrādātājiem. Sekmēt kooperāciju, lauksaimniecības pašpārvaldi, vidējo un mazo saimniecību attīstību, augļkopību un ekoloģiski tīras produkcijas, rapša, bioloģiskās degvielas, iesala ražošanu. Aizliegt lauksaimniecības un mežkopības zemes pārdošanu ārzemniekiem līdz Latvijai līdztiesīgiem noteikumiem ES.

Pārtraukt mežu izlaupīšanu! Latvijai atbilstošu, videi draudzīgāku celulozes rūpnīcu, atjaunot papīra rūpniecību. Ar koku pilnīgu pārstrādi augstas papildvērtības produktā un nodokļu politiku samazināt apaļkoku izvešanu un mazvērtīgās koksnes izmešanu.

Tirdzniecības floti atgriezt zem Latvijas karoga ar nodokļu reformu. Zvejas floti atjaunot ar valsts atbalstu. Saglabāt jūras resursus.

Progresīvo nodokļu sistēmu: bagātais maksā vairāk – trūcīgais mazāk. Palielināt algas nodokļa neapliekamo minimumu par katru bērnu.

Dzimstības sekmēšanai palielināt bērna piedzimšanas pabalstu, dubultot ģimenes valsts pabalstu par bērnu, noteikt pabalstu vientuļām mātēm. Izmaksāt pabalstu par aizbildņa pienākumu pildīšanu vecvecākiem, brāļiem un māsām par katru aizbildnībā ņemtu bērnu.

Izglītībai 8%, t.sk. augstākajai 2%, un zinātnei 1% no valsts budžeta! Klaiņojošos bērnus – atpakaļ skolās! Labu izglītību un amata prasmi visiem. Stipendijas – atbilstoši iztikas minimumam un valsts pasūtījumam. Valsts atbalstītu tālākizglītību visiem darbiniekiem, lauksaimniekiem un amatniekiem. Paaugstināt pedagogu algas.

Veselības aizsardzībā ieviest valsts veselības apdrošināšanu, atjaunot valsts apmaksātu slimību profilaksi un bērnu pilnīgu vakcināciju! Palielināt algas, nodrošināt pārskatāmu finansēšanu bez starpniekiem. Maznodrošinātiem darbiniekiem un pensionāriem, invalīdiem un 80 gadus sasniegušiem noteikt ikmēneša piemaksu zālēm un samazināt maksu par ārstu apmeklējumiem. Kompensējamos medikamentus iepirkt tikai konkursa kārtībā. Atjaunot lēto zāļu pārdošanu aptiekās.

Sociālajā nodrošināšanā regulāri indeksēt visas pensijas, paaugstināt minimālās pensijas līdz Ls 85 iztikas minimumam. Pensionāriem 2 reizes mēnesī bezmaksas valsts un pašvaldību sabiedrisko transportu.

Apturēt valsts izzagšanu, nepieļaut nelegālo līdzekļu legalizāciju, valsts varas un organizētās noziedzības sadarbību. Pastiprināt kontrabandas, nodokļu nemaksāšanas, cilvēku un narkotiku tirdzniecības apkarošanu.

Tiesību aizsardzības iestādēm – nepieciešamo finansējumu, augstākas algas un sociālās garantijas, apkarot korupciju un nekompetenci, pārvēlēt tiesnešus reizi četros gados. Nodrošināt iecirkņu inspektoru darbu, veidojot iecirkņu punktus.

Paaugstināt vides kvalitāti un bioloģisko daudzveidību, attīstot dabu saudzējošu ražošanu un iesaistot sabiedrību vides atjaunošanā.

Kultūras, sporta centrus un bibliotēkas atbalstīt ar uzņēmēju iemaksām. Bērnus un jaunatni iesaistīt kultūras, sporta dzīvē par publiskajiem līdzekļiem, lai novērstu narkomāniju un alkoholismu.

Teritoriālo reformu – veidojot saimnieciski pamatotus reģionus un vēlētas divu līmeņu pašvaldības.

Sabiedrību integrēt sociāli, veidot turīgu vidusšķiru, nodrošināt mazākumtautībām pamatizglītību dzimtajā valodā un sekmēt to kultūru.

Atkārtoti atbalstīt V. Vīķes – Freibergas ievēlēšanu par Valsts prezidenti.

Kopā ar tautu mums izdosies!


LSDSP ar Bojāra un Satversmes ceļavēju

LSDSP: pret pedofiliju un privatizāciju


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!