Raksts

Latvijas Pirmās Partijas programma 8. Saeimas vēlēšanām


Datums:
02. augusts, 2002


Autori

Providus


Saraksts Nr 9.Programma reģistrēta CVK 2002. gada 2. augustā

Latvijas Pirmās Partija ir mūsdienīga centriska, uz konservatīvām vērtībām balstīta partija, kas veicinās sabiedrības saliedētību uz kristīgo un garīgo vērtību pamatiem. LPP atbalstīs sociāli atbildīgu brīvo tirgu un uzņēmējdarbību, nesaudzīgi vērsīsies pret visām negācijām, kas bremzē valsts un katra indivīda attīstību.

LPP augstākais mērķis ir katra cilvēka garīga un materiāla labklājība, kas izriet no Dieva svētīta darba un cieņas vienam pret otru. Tāpēc kā pašu augstāko principu LPP izvirza atbildību Dieva un cilvēka priekšā.

LPP iestājas par plašu sabiedrības līdzdalību būtisku valstisku lēmumu pieņemšanā, un par primāro uzdevumu izvirza palīdzību pensionāriem, īpaši vientuļajiem, bāreņiem, politiski represētajiem un maznodrošinātajiem.

LPP veicinās Latvijas sabiedrības konsolidāciju starp latviešiem un cittautiešiem, kā starp dažādiem sabiedrības slāņiem.

LPP apņemas veicināt lielāku valsts atbalstu jaunajām un daudzbērnu ģimenēm, ieskaitot lielāku bērnu pabalstu piešķiršanu. LPP sekmēs izmaiņas likumdošanā, kas nodrošinās stingrāku valsts atbalstu un aizsardzību sievietēm. Ir jāpanāk, lai tuvāko 10 gadu laikā būtu iespējams likvidēt bērnu namus Latvijā, nodrošinot katram bērnam iespēju dzīvot ģimenē.

LPP iestājas par sabiedrības morāles atveseļošanu un nostiprināšanu, kā arī patriotisku audzināšanu jauniešiem. Tādēļ LPP iestājas par speciālas valsts programmas izstrādi sabiedrības atveseļošanai. LPP veicinās veselīga, sportiska dzīvesveida un jaunatnes lietu valsts politikas ieviešanu, lai ar alternatīviem līdzekļiem mazinātu apreibinošo vielu lietošanu un noziedzību.

LPP apņemas ievērot principu, ka, pārskatot budžetu, nav pieļaujams taupīt uz sociālo izmaksu, īpaši pensiju rēķina.

Maznodrošināto iedzīvotāju materiālā stāvokļa uzlabošanai LPP paredz minimālās algas paaugstināšanu līdz iztikas minimumam. Veselības aprūpes sistēmas reformai ir jānodrošina kvalitatīvāka ārstēšana un caurskatāmība finansu plūsmā.

Ir jāizveido Valsts un pašvaldību policijas sadarbības modelis, kas maksimāli atbilstu sabiedrības interesēm un kas ļautu ātri reaģēt uz iedzīvotāju iesniegumiem par likumpārkāpumiem. Narkomānijas apkarošanai ir jākļūst par vienu no tiesībsargājošo orgānu prioritātēm. LPP uzskata, ka narkotiku izplatītājiem ar likumu jānosaka mūža ieslodzījums. LPP veicinās valsts programmas ieviešanu narkomānijas mazināšanai.

Latvijas ārpolitikas prioritāte ir dalība ES un NATO. Iestāšanās ES ir nevis pašmērķis, bet līdzeklis valsts ekonomiskajai augšupejai.

LPP izsaka atbalstu Valsts prezidentes darbībai un Vairas Vīķes-Freibergas atkārtotai ievēlēšanai.

LPP uzsver, ka varai jābūt tautas rokās, tādēļ jāpanāk oligarhu un ekonomisko grupējumu politiskās varas mazināšana. LPP uzskata, ka ir jānovērš funkciju dublēšanās starp ministrijām un citām valsts pārvaldes institūcijām. Efektīvi novērst korupciju un kontrabandu var tikai balstoties uz kvalitatīviem likumiem un politisko gribu. Ir jāpabeidz administratīvi teritoriālā reforma, lai izveidotu attīstīties spējīgus novadus.

LPP par valstiski prioritārām uzskata sekojošas tautsaimniecības nozares, kuru turpmākai attīstībai ir jāsniedz īpašs valsts atbalsts: pirmā grupa – nozares, kurās Latvija ir starptautiski konkurētspējīgas: pakalpojumu sfēras nozares, to skaitā transports, tranzīts, ostu pakalpojumi, kā arī banku un finansu pakalpojumi. Tad seko informācijas tehnoloģijas, citas zinātnes ietilpīgas nozares, kā arī mežsaimniecība un kokrūpniecība.

Otrajā grupā ir nozares, kuras ir tradicionālas Latvijai: lauksaimniecība un pārstrādājošā rūpniecība, tūrisms, zvejniecība un zivsaimniecība. Ir jāizstrādā lauksaimniecības ilgtermiņa attīstības stratēģija. Atbalsts lauksaimniekiem jāsniedz valsts garantētu kredītu veidā, lai zemkopības nozare nodrošinātu valsti ar Latvijā ražotu produkciju un varētu sekmīgi konkurēt ar ārvalstu produkciju. LPP atbalsta nodokļu samazināšanu. A/s Latvenergo ir jāsaglabā valsts īpašumā kā vertikāli integrēts infrastruktūras uzņēmums.

LPP uzsver, ka ir jāsekmē nacionālās un mazākumtautību kultūras vērtību saglabāšana un attīstīšana. Ir jāpalielina valsts atbalsts kultūras infrastruktūrai. LPP uzskata, ka nepieciešams veicināt tādas izglītības sistēmas attīstību, kuru ieviešot, izglītības iestādes spētu sagatavot vietējam un starptautiskajam darba tirgum atbilstošus speciālistus. LPP īpašu uzmanību veltīs profesionālās izglītības kvalitātes celšanai.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!