Raksts

Latvijas Pirmā partija: Mūsu intereses ir Latvijas intereses


Datums:
08. marts, 2005


Autori

Gatis Puriņš


Foto: A. Jansons

Rīdziniekiem jāuzmanās, jo, neievēlot domē LPP, tās vadīto ministriju, dalītie labumi var tikt citu pašvaldību iedzīvotājiem, kas bijuši atsaucīgāki Dievišķajai inspirācijai. No otras puses, LPP veiksme Rīgā var nozīmēt plašās labējās koalīcijas galu nacionālā līmenī.

Latvija Pirmās partijas programma, domājams, ir pati labākā, jo tā tapusi ticībā “augstākajām garīgajām vērtībām”, un pirmām kārtām kalpojot Dievam, un tikai tad sabiedrībai un valstij. Lai gan tieši programmā tas nav norādīts, tomēr mēs varētu pieņemt, ka tai klāt ir stāvējusi providence, un tāpēc tā būtu uzlūkojama par sakrālu, nevis politisku tekstu. Līdz ar to šīs programmas kritizēšanu varētu atzīt par politnekorektu rīcību. Tāpēc mēs norādīsim tikai uz tās labākajām īpašībām. Saprotam, ka līdztekus labākajai programmai Latvijas Pirmā partija vēlētājiem piedāvā arī “labākos cilvēkus”.

LPP programmā ir noteiktas skaidras prioritātes, kas gan šķiet dīvaini pazīstamas, proti, ģimene, drošība, saticība starp dažādu tautību cilvēkiem un transporta problēmu risināšana. Zīmīgi, ka visas nosauktās jomas nacionālā līmenī atrodas LPP ministru rokās (līdz nesenam brīdim arī Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās portfelis bija mācītāju partijas pārziņā). Iespējams, rīdziniekiem būtu jāuzmanās, jo, neievēlot pilsētas domē LPP “labākos cilvēkus”, attiecīgo ministriju dalītie labumi varētu tikt citu pašvaldību iedzīvotājiem, kas būs bijuši atsaucīgāki Dievišķajai inspirācijai. No otras puses, LPP uzvara Rīgas domes vēlēšanās varētu nozīmēt plašās labējās koalīcijas galu nacionālā līmenī, jo LPP ministri varētu pamest vietas valdībā, lai “visu Latvijas iedzīvotāju galvaspilsētu [..] padarītu [..] par plaukstošu metropoli”.

Minēto prioritāšu ietvaros LPP rīdziniekiem sola daudz un dažādas lietas, kas ir atrodamas arī citu partiju programmās – sākot ar bērnudārziem un tiltiem un beidzot ar pašvaldības dzīvokļiem un prāmjiem. Tomēr minamas arī dažas ekskluzīvas lietas. Tā, piemēram, “tiks veicināta klaidoņu iesaistīšana sabiedriskajos darbos”. Tā kā programmā sīkāk nav paskaidrots, kādās jomās tiks izmantots klaidoņu darba spēks, tad mēs no savas puses varētu ieteikt kādu risinājumu. Pirmkārt, balstoties vēsturiskā pieredzē, klaidoņiem varētu uzticēt dzīvo reklāmas vairogu pienākumus. Īpaši noderīgi tas būtu apstākļos, kad visa latviešu tauta cīnās par politiskās reklāmas izmaksu samazināšanu. Un, galu galā, šādā veidā pilsētnieki varētu tikt regulāri iepazīstināti gan ar “labāko cilvēku” veikumu, gan ar kārtējiem providences norādījumiem. “Sabiedrības konsolidācijai [un] rīdzinieku labākai savstarpējai sapratnei” Pirmā partija piedāvā izveidot “Rīgas mazākumtautību lietu departamentu un nacionālo kopienu pārstāvju padomi”. Diemžēl programma arī šoreiz nepaskaidro šo veidojumu funkcionālos uzdevumus. Kā “kristīgajā pasaules uzskatā balstīta partija” LPP sniegs arī atbalstu kristīgo dievnamu sakopšanā. Šim solījumam mēs noteikti varam ticēt, jo LPP jau ir ievērojama pieredze naudas piesaistīšanā Dievam tīkamiem darbiem.

LPP piedāvā īstenot varas decentralizāciju Rīgas pārvaldē, rajonu un priekšpilsētu izpilddirekcijas sadalot mikrorajona iecirkņos. Lai ko arī tas nozīmētu, vēlētājam tiek solīts, ka minētie iecirkņi “pildīs universālu pašvaldības pakalpojumu centru funkcijas”. Neapšaubot ieceres iespējamo lietderību, tomēr paliek neatbildēts jautājums, kā vienas struktūras sadalīšana daudzās struktūrās veicinās arī apsolīto birokrātijas samazināšanu.

Tā kā LPP var paziņot, ka Latvijas intereses ir viņu intereses, tad mēs varētu drošticami apgalvot, ka Latvija un līdz ar to arī tās galvaspilsēta ir Dieva izredzētas. Un vienīgais, kas atliek rīdziniekiem – pieņemt likteni un nekurnot atdot savas balsis par tiem, kuru “labā griba” ir viņu darba rīks, bet pieredze un sirdsapziņa – padomdevēji.

__________________________

Latvijas Pirmās partijas vēlētāja profils

No gandrīz tūkstoša Rīgas balstiesīgajiem iedzīvotājiem gadumijā par Latvijas Pirmo partiju pašvaldību vēlēšanās bija gatavi balsot 5,8% “Latvijas Faktu” aptaujāto rīdzinieku. Visticamāk, ka 12.martā par LPP nobalsos

  • sieviete (55,2%),
  • rīdzinieks vecumā no 25-34 gadiem (27,6%),
  • latvietis (79,3%)
  • ar vidējo vai nepabeigtu augstāko izglītību (58,6%),
  • kura ģimenē ir trīs cilvēki (48,3%)
  • un kuram nav bērnu līdz 15 gadu vecumam (55,2%),
  • kurš dzīvo Vidzemes priekšpilsētā (37,9%)
  • norādījis, ka mēnesī nopelna 81 līdz 121 latus (36,1%)
  • un uzskata sevi par piederīgu vidusšķirai (37,9%).
  • Tie rīdzinieki, kuri 12.marta pašvaldību vēlēšanās ir nolēmuši balsot par Latvijas Pirmo partiju, kā alternatīvu izvēli biežāk ir nosaukuši PCTVL, partiju “Jaunais laiks”, LSDSP, Tautas partiju, Zemnieku savienību un Zaļo partiju. Savukārt Latvijas Pirmo partiju kā alternatīvu izvēli visbiežāk ir nosaukuši PCTVL, partijas “Jaunais laiks”, LSDSP, Tautas partijas un savienības “Latvijas ceļš” vēlētāji.

    __________________________


    Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!