Raksts

Latvijas NVO ilgtspējīgās attīstības ziņojums


Datums:
30. jūlijs, 2002


Autori

Providus


Gatavojoties 2002.gada augustā Johannesburgā plānotajai pasaules valstu vadītāju sanāksmei par ilgtspējīgo attīstību, kurā jāapkopo desmit gados paveiktais pēc Riodežaneiro 1992.gadā notikušās konferences par vides un attīstības jautājumiem, arī Latvijas nevalstiskās organizācijas sagatavojušas savu pārskatu par Rio deklarācijas īstenošanu mūsu valstī.

Šis ziņojums ir sagatavots, lai novērtētu Latvijas progresu virzībai uz ilgtspējīgo attīstību un paustu Latvijas nevalstisko organizāciju viedokli par to, kā arī, lai sniegtu konkrētus priekšlikumus situācijas uzlabošanai. Ziņojums tiks iesniegts gan Latvijas valdībai gan arī izplatīts Ilgtspējīgās attīstības Samita laikā Johannesburgā, kurš notiks 2002.gada augustā.

Ziņojumā pievērsta uzmanību sešiem aktuāliem, jautājumiem: pieeja informācijai un sabiedrības līdzdalība; vides jautājumu integrācija sektorpolitikās; patēriņa modeļu maiņa; klimata izmaiņas; lauksaimniecības un pārtikas politika; starptautisko korporāciju loma Latvijas attīstībā. Pētījuma galvenais secinājums – Latvijā ir pieņemti daudzi normatīvie akti un sektorpolitikas, ir izstrādāts nacionālais attīstības plāns un arī tiek strādāts pie Ilgtspējīgās attīstības stratēģijas, taču trūkst vienotas attīstības politikas un daudzos gadījumos tā ir pretrunā ar ilgtspējīgās attīstības pamatprincipiem.

Ziņojums sagatavots sabiedriskās organizācijas “Zaļā brīvība” projekta “Ceļā uz RIO+10” ietvaros. Projektu finansiāli atbalstīja EU PHARE ACCESS programma un Zviedrijas starptautiskā attīstības aģentūra (SIDA). Šī ziņojuma tapšanā ir piedalījušies 89 cilvēki no 30 dažādām vides aizsardzības un sociālajām organizācijām, arodbiedrībām un akadēmiskā sektora. Teksts sagatavots, balstoties uz sešu tematisko semināru rezultātiem, Latvijas attīstības un nozaru politiku analīzi, tās salīdzinot ar Latvijas starptautiskajām saistībām, nevalstisko organizāciju pētījumiem un ieteikumiem virzībai uz ilgtspējīgu attīstību.

Latvijas NVO ilgtspējīgās attīstības ziņojums

(PDF formātāpdf) (766 KB)
( Word dokuments ZIP arhīvāpdf) (256 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!