Pētījums

Latvijas emigrantu kopienas: nacionālā identitāte, transnacionālās attiecības un diasporas politika



Autori

Providus


Foto: Mr Tickle - Wachoo Wachoo Tribe Congressman

Publicēti LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieku grupas zinātniskā projekta pirmie rezultāti.

Saskaņā ar pētījuma provizoriskajiem rezultātiem, tuvāko 6 mēnešu laikā Latvijā atgriezties plānu 4% valstspiederīgo, tuvāko 5 gadu laikā – 12%, bet vecumdienās – 14%. Pie noteiktiem apstākļiem atgriešanos apsvērtu 40% aptaujāto, bet 30% Latvijā atgriezties neplāno vispār.

Pētījumā atklājies, ka diasporā vērojama liela neuzticēšanās Latvijas valdībai un ir plaši izplatīts priekšstats, ka tādi cilvēki kā viņi valdību neinteresē. Pie iemesliem, kas aizbraukušos kavē atgriezties tiek minēti vairāki apsvērumi: 73% norāda, ka Latvijā nav iespējams atrast pieņemamu darbu, bet 71% – ka Latvijā nav pietiekams sociālais atbalsts, t.sk. dažādai pabalsti un pensijas. 71% pauž, ka jau ir iekārtojušies uz dzīvi ārzemēs; 63% – ka Latvijā nav profesionālās izaugsmes iespēju un 57% – ka ir vīlušies Latvijas valstī.

Tajā pašā laikā pētījums atklāj, ka saikne ar Latviju aizbraukušajiem nav zudusi – 63% Latvijas valstspiederīgo jūtas cieši vai ļoti cieši saistīti ar Latviju, 67% regulāri seko ziņām par Latviju, bet 91% norāda, ka viņiem Latvijā ir draugi.

Tāpat arī daļa aptaujāto plāno saites atjaunot – ap 40% aptaujāto plāno vai pieļauj Latvijā iegādāties nekustamo īpašumu, bet 25% domā, ka nākotnē varētu nodibināt uzņēmumu Latvijā vai arī izveidot biznesa sadarbību ar Latvijas partneriem.

39% no ārzemēs strādājošiem 21. gadsimta emigrantiem lielā mērā izmanto darbā savu kvalifikāciju un izglītību. Salīdzinot ar pēdējo darbu Latvijā, 24% aizbraukušo strādā zemāk kvalificētā profesijā, bet 7% – augstāk kvalificētā (par 20% nav informācijas).

Pētījuma gala rezultāti tiks publicēti grāmatā 2015. gada rudenī latviešu un angļu valodās.

Ar pētījuma provizoriskajiem datiem tuvāk iepazīties var šeit.

Par pētījumu un tā veidotājiem vairāk var uzzināt šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!