Raksts

Latvijas Cilvēktiesību centrs aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties pētījumā


Datums:
01. oktobris, 2012


Autori

Providus


Foto: Kevin H.

Katram no mums ir personas dati – vārds, uzvārds, personas kods, dzīves vieta, u.c., ko vēlamies vai nevēlamies izpaust trešajām personām, izņemot gadījumus, kad tam ir likumīgs pamats.

Pēdējā laikā Eiropas Savienībā aizvien aktuālāki kļūst personas datu aizsardzības jautājumi. Personas datu aizsardzības mērķis ir aizsargāt personas tiesības uz privātumu. Notiek diskusijas par personas datu aizsardzības principa kā viena no pamattiesībām tālāku nostiprināšanu gan ES tiesību aktos, gan nacionālajā līmenī. Arī Latvijā aizvien vairāk iedzīvotāju apzinās savas tiesības personas datu aizsardzības gadījumos: sūdzību skaits Datu valsts inspekcijā pēdējo gadu laikā palielinās, un 2011.gadā ir saņemtas 257 sūdzības, bet 47 gadījumos tika uzlikti dažādi administratīvie sodi.

Cik aktīvi un ar kādiem panākumiem Latvijas iedzīvotāji izmanto savas tiesības vērsties dažādās iestādēs un tiesās, lai gūtu finansiālo atlīdzinājumu vai arī liktu pārkāpējam, piemēram, darba devējam, kādai valsts iestādei vai citai organizācijai, mainīt savu rīcību, neatļauti publicējot vai citādi izpaužot personas datus? Kādi šķēršļi rodas, aizstāvot savas tiesības?

Lai rastu atbildi uz šiem jautājumiem, biedrība Latvijas Cilvēktiesību centrs (LCC) ES Pamattiesību aģentūras (Fundamental Rights Agency) uzdevumā veic pētījumu „Datu aizsardzība: atlīdzinājuma gūšanas veidi un to izmantošana” (Data Protection: Redress mechanisms and their use). Pētījums tiek veikts 16 no 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs un Latvija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas iekļauta pētījumā.

Lai apzinātos pēc iespējas dažādu pieredzi un viedokļus, LCC aicina atsaukties iedzīvotājus dalībai minētajā pētījumā. Pētījuma ietvaros konfidenciāli tiek intervēti iedzīvotāji, kuri pēdējo trīs gadu laikā ir iesnieguši sūdzību par datu aizsardzības pārkāpumu, vai arī ir apsvēruši iespēju un veica zināmas darbības, lai iesniegtu sūdzību, taču beigās to neiesniedza.

Latvijas Cilvēktiesību centrs

Intervijas ilgums ir aptuveni 1 stunda. Intervija tiks veikta tikai ar personas piekrišanu, un tā ir konfidenciāla. Personas vārds un uzvārds netiks minēts projekta gala atskaitēs un/vai nodots trešajām personām. Intervētājs veiks pierakstus un ar personas piekrišanu intervijas tiks ierakstītas diktofonā. Interviju materiāli tiks atšifrēti rakstiski un nosūtīti ES Pamattiesību aģentūrai. Sešus mēnešus pēc projekta beigām, interviju materiāli tiks iznīcināti. Par līdzdalību intervijā samaksa netiek sniegta.

Sīkākai informācijai: Kristīne Laganovska; office@humanrights.org.lv; tel. 67039290, 67039349.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!