Pētījums

Latvijas ārpolitikas gadagrāmata 2013


Gads:
2014
Organizācija:
Latvijas Ārpolitikas institūts


Foto: Eugen Stoll

Kādā virzienā turpina attīstīties Latvijas ārpolitika un kādas izmaiņas tajā ieviestas 2013.gadā? Atbildes meklē Latvijas Ārpolitikas institūta gadagrāmata.

Lai gan šajā analītiskajā pārskatā piedalījušies vairāki autori no dažādām skolām un ar atšķirīgām pieredzēm, tie tomēr mēģina iezīmēt vienotu izpratni par Latvijas vietu starptautiskajā arēnā un tās starptautisko sakaru instrumentiem.

Autori reflektē par galvenajiem ārpolitikas vektoriem, iezīmē nākotnes attīstības scenārijus un piedāvā politikas rekomendācijas.
Krājumā uzmanība veltīta būtiskākajām 2013.gada ārpolitikas aktualitātēm un attīstības tendencēm, tai skaitā:

• Latvijas attiecībām ar Baltkrieviju, Centrālās Āzijas valstīm, kā arī Ķīnu,

• atziņām par Viļņas samita rezultātiem, lai izdarītu secinājumus, gatavojoties Austrumu partnerības samitam Rīgā Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā,

• Latvijas fiskālo disciplīnu eirozonas nestabilitātes apstākļos.

ES integrācijas interesentiem īpaši vērtīga varētu būt arī krājuma nodaļa par ES institucionālajām reformām, kurā apskatīti trīs attīstības modeļi, kā arī Latvijas un Igaunijas iespējamās izvēles. Runa ir par ES federalizāciju vai ES kopienu metodes vienkāršošanu un labošanu – meklējot jaunus risinājumus, kā mazināt centralizāciju un pārāk lielo birokrātiju jeb ES normu visur-esamību. Šīs pieejas attīstīšana prasa ES kompetenču pārskatījumu, par ko jau vairākus gadus runā vairākās dalībvalstīs, tai skaitā Nīderlandē un Lielbritānijā.

Pieejas piekritēji uzskata, ka tādējādi būtu iespējams ES valstu sadarbību – ES lēmumu pieņemšanu un likumdošanu – veltīt vienīgi jomām, kurās tiešām ir pievienotā vērtība ES darbībai, pārējās jomas atstājot reģionālai vai nacionālai lēmumu pieņemšanai.

Trešā alternatīva ir ES integrāciju balstīt biznesā orientētā vīzijā, proti, tie, kas maksā, arī pasūta mūziku.

Šis modelis būtiski atšķiras no patreizējās ES lēmumu pieņemšanas uzbūves, kas balstās solidaritātē un mazo valstu neproporcionāli lielā pārstāvniecībā ES lēmumu pieņemšanā iepretī šo valstu ieguldījumiem ES budžetā.

Pieņemot šo modeli, būtiski palielinātos lielo dalībvalstu ietekme ES lēmumu pieņemšanā, samazinot tādu valstu kā Latvijas ietekmi.

Publikācija (angļu valodā) pieejama šeit (Latvijas Ārpolitikas gadagrāmata 2013pdf).


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!