Pētījums

Latvija un brīva darbaspēka kustība: Īrijas piemērs


Gads:
2005. gada novembris – 2006. gada janvāris
Organizācija:
Stratēģiskās analīzes komisija


Autori

Providus


Pētījuma mērķis ir noskaidrot galvenos iemeslus, kāpēc Latvijas iedzīvotāji dodas strādāt uz Īriju un viņu motivāciju atgriezties Latvijā.

Pētnieki secina, ka ekonomiskie faktori ir svarīgi, tomēr nav vienīgie, kas ietekmē lēmumu aizbraukt – to nosaka faktoru kopums: zemi ienākumi, sarežģījumi personiskajā un profesionālajā dzīvē, slikti darba apstākļi, iespēju trūkums, vāji atbalsta tīkli valstiskā, vietējo pašvaldību, ģimenes un draugu līmenī, kā arī tas, ka Latvijas iedzīvotājiem netiek piedāvāta visaptveroša valsts attīstības vīzija.

Pētījuma gaitā secināts, ka no Latvijas aizbraukušie vairumā gadījumu vēlas atgriezties un strādāt reģionos, no kuriem ir nākuši.

Ziņojums sniedz rekomendācijas politikas veidotājiem, valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajam sektoram un privātajiem uzņēmējiem par iespējamajiem risinājumiem darbaspēka emigrācijas mazināšanai, nākot klajā ar priekšlikumiem valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanai, uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides radīšanai, nodarbinātības politikas pilnveidošanai un atbalsta politikas veidošanai tautiešiem ārzemēs.

Pētījuma secinājumi balstās uz datiem, kas iegūti 30 dziļās intervijās un anketējot 93 Īrijā strādājošos Latvijas iedzīvotājus.

(Latvija un briva darbaspeka kustiba Irijas piemerspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!