Raksts

Latviešu nācija tapa. Latviešu nācija top…


Datums:
06. janvāris, 2003


Autori

Deniss Hanovs


Diena, 13.12.2003.

Latvijā no jauna var sākties latviešu nācijas definēšana

Pasaulē jau sen ir arābu izcelsmes ebreji, un ebreju izcelsmes arābi, kas dzīvo Eiropā, iespējams, ir kristieši un neatbalsta savas dzimtās zemes politiķu rīcību. Kā uzskata Deniss Hanovs, tāda etnisko un ģeogrāfisko identitāšu mozaīka ir Latvijas nākotne, un tā prasa veiksmīgu etnopolitikas menedžmentu

Latvijas plašsaziņas līdzekļu analīze parāda, ka eksistējošā informatīvā plaisa starp saziņas līdzekļiem latviešu un krievu valodā pazūd, kad runa ir par atmodu. Atmoda 80.gadu beigās tiek uztverta kā radikāls pagrieziens Latvijas vēsturē, un neatkarīgas valsts ideja ir vērtība gan latviešu, gan krievu nacionālā mērogā kvalitatīviem un politiski neitrāliem elektroniskiem un drukātiem plašsaziņas līdzekļiem. Jēdziens “atmoda”, manuprāt, atspoguļo Latvijas vēstures spilgtāko notikumu un savā emocionālajā iedarbībā sasniedz ne tikai latviešus, bet arī citu tautību pārstāvjus. Bieži novērots, ka atmodu (jeb nacionālo kustību) aktīvi ekspluatē visu politisko virzienu pārstāvji, sākot no konservatīvi nacionālām un beidzot ar kreisām politiskām partijām.

Latvija ir pagātnes valsts. Mēs to aktīvi atdzīvinām, smeļamies no tās apstiprinājumu savai rīcībai šodien. Latvijas sabiedrībai nav kopīgas pagātnes, toties ir vairākas etniski uzlādētas pagātnes, kuras aktīvi mēģinām pielāgot šodienas mērķiem. Pat ES referenduma kampaņā saikne ar pagātni (katram ar savu) bija izšķirošais pretinieku un atbalstītāju motīvs. Ceļš uz jaunu Latvijas ģeopolitisko lomu pasaulē saistījās ar vēlmi aizvērt durvis uz LPSR pagātni un iet nevis uz priekšu, bet atgriezties citā, savā, labākā… pagātnē.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!