Raksts

Lasi! Ticami un neticami stāsti


Datums:
13. jūnijs, 2013


Autori

Providus


Foto: christhomson

Ieteicamā lasāmviela nedēļas nogalei - daži neticami stāsti par notiesāto reintegrāciju, veiksmes interaktīvo rīku Cīrihes pašvaldībai un saktritībām mūsu dzīvē.

Iveta Kažoka

Labākais no manis līdz šim redzētajiem tekstiem par notikumiem Turcijā. Pēc būtības jau šis ir universāls stāsts – par harizmātisku līderi, kas kādu brīdi pārstāj klausīties laika balsī un aizvien vairāk attālinās no jaunās realitātes.

Guardian pamatīgs raksts par ASV trauksmes cēlāju Edvardu Snovdenu, kurš nesen ASV iedzīvotājiem atvēra acīs uz to, cik liela ir iespēja, ka arī viņu virtuālās dzīves “izspiego” specdienesti. Motivācija, principi, pēc kuriem viņš izvēlējas, ko publicēt un ko nē, vēlme prasīt politisko patvērumu Honkongā, riska apziņa – par to visu šajā rakstā.

Galīgi neobligāta lasāmviela – neko nevaru ar sevi darīt, sinhronicitātes kā tēma ir mans nelielais iracionālais prieciņš! 🙂 Vārdu sakot – mazs stāstiņš par vienu sakritību, ko uzrakstījis lieliskā 3quarksdaily bloga galvenais redaktors. Jā, šādas lietas TIEŠĀM notiek. Iesaku palasīt arī komentārus.

FixMyZurich – par godu Latvijas pašvaldību vēlēšanu epopejas noslēgumam, neliels ieskats tajā, kā briti eksportēja uz Šveici kādu pilsētniekiem noderīgu interaktīvu rīku, un, cik lieliski tas iedzīvojās jaunajā vidē Cīrihe kā paraugpašvaldība, no kuras mācīties!

Kādēļ somu mazuļi guļ kartona kastēs? Jā, rakstā atrodama atbilde ARĪ uz šo jautājumu – bet lielākoties tas ir vēl viens ieskats brīnišķīgajā Somijas labklājības sistēmā un solidaritātes tradīcijās.

Kaut kur traģikomisks teksts par vienu no tik retajām Ziemeļkorejas eksportprecēm … sociālistiskā reālisma stilā ieturētajām statujām! Jeb – kā Frankfurte pie jauna pieminekļa tika.

Svaiga, paradoksāla un, šķiet, ticama versija Zviedrijas imigrantu nemieriem. Cilvēki, kuriem ir valodas, izglītības problēmas šajā sabiedrībā vienkārši nevar atrast darbu. Zemi atalgots, iesācēju līmeņa darbs šajā sabiedrībā: tikai 2,5% no visām darbavietām (kamēr Eiropā vidēji 17%). Bet dzīvošana uz pabalstiem grauj pašvērtējumu.

Indra Mangule

Aeon magazine šonedēļ piedavā trīs labus rakstus:
1) par to, vai mātes loma mūsdienu pasaulē ir mainījusies? Ko nozīmē būt ‘vairāk nekā TIKAI mātei’?

2) filozofa Deimona Janga stāsts par dabu, noķertu dārza formā, kāpēc tas cilvēkam var būt patīkams un reizēm ļoti vajadzīgs savas sakārtotības un iedvesmojošo īpašību dēļ – ir jābūt kaut kam, ko mēs liekam pretī faktam, ka “mēs esam nedaudz vājprātīgi“.

3) Džeimsa Palmera stāsts par Ķīnas tradicionālo medicīnu – vai tai ir vieta mūsdienu Ķīnā?

Ilze Straustiņa

Piektdien, 14.06 Irānā gaidāmas prezidenta vēlēšanas. Lai skaidrāk – inforgrafika par un ap kandidātiem.

notiesātajiem reintegreties sabiedrībā? Piedalīties Tour de France!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!