Raksts

Lasi! Ne visu nosaka gēni un apstākļi


Datums:
06. jūnijs, 2013


Autori

Providus


Foto: Huasonic

Nākotnes tehnoloģiju izglītības perspektīvas, cik ātri var uzlauzt mūsu paroles un vai Turcijai tik tiešām vajadzīga demokrātija? Lasāmvielu iesaka Iveta Kažoka un Indra Mangule.

Iveta Kažoka

Foreign Policy raksts, kas liek pārvērtēt savas vēstures zināšanas – cik daudz tur ir ideoloģisku mītu un, cik daudz patiesības? Vai atombumbu sprādzieni Hirosimā un Nagasaki izraisīja Japānas padošanos Otrajā pasaules karā? Nē. Kādēļ radās tāds mīts un kam tas bija izdevīgs?

Ļoti neparasta pieeja talantīgu bērnu izglītībā – vidusskola kā vide, kur skolēns PATS risina problēmas, skolotājs ir tikai palīgs. Iespējams, šādi nākotnē izskatīsies tehnoloģiju izglītība.

Scientific American aprakstīts interesants eksperiments – divas ģenētiski teju identiskas peles tiek izvietotas identiskās dzīvestelpās. Pētāmā problēma: vai/kā šīs peles pēc kāda laika savstarpēji atšķirsies? Atbilde: atšķirsies. Dažkārt dažas peles ir vairāk “zinātkāras” nekā viņu ģenētiski identiskās līdzenieces, vairāk visu pārbauda, pēta – šī nodarbe ar laiku tās padara aizvien vairāk un vairāk atšķirīgas no ģenētiskajām līdziniecēm. Eksperimenta beigās viņu smadzenes atšķiras: peles-pētnieces smadzenēs vairāk jaunu neironu. Mācība cilvēkiem: ne visu nosaka gēni un apstākļi, šis tas ir arī mūsu pašu rokās – vismaz daļēji mēs paši esam tie, kas veido sevi.

Gandrīz neviena internetā izmantojamā parole nesniedz pilnīgu drošību. 82% paroļu var tikt atšifrēti STUNDAS laikā. Vismaz man, izlasot šo rakstu par jaunajām tehnoloģijām un paroļu atšifrēšanas metodēm, kļuva neomulīgi… 🙂

Dzīvesgudra bijušā Jēlas profesora atvadu runa – kā mainījusies vispārējās izglītības (liberal education) nozīme, funkcija laika gaitā un kas būtu jāpatur prātā, domājot par to nākotnē. Viņš piedāvā izveidot vispārējās izglītības”kodolu” ap literatūru, filozofiju un vēsturi – ar cieņu, bet arī kritiski izvērtējot pagātni, meklējot tajā atziņas, kas var noderēt šodienai. Uzsverot universālās verstības, vispārējās izglītības sniedzējiem būtu ar savu piemēru (piemēram, pasniedzēju atlasi) jāapliecina spēja pieņemt un cienīt viedokļu daudzveidību.

Brīnišķīgo ceļojumu grāmatu autors, viens no literātiem, kura grāmatas vienmēr cenšos izlasīt, – Theodore Dalrymple – šajā rakstā diezgan iznīcinoši kritizē šobrīd tik populāro un visuresošo grafiti mākslinieku Banksy, kas …. man arī patīk! 🙂 Par ko kritika? Par to, ka šis talants esot bērnišķīgs, egocentrisks vandālis.

Indra Mangule

Džins nu ir laukā no pudele! Vai Turcijai vajadzīga demokrātija?

“Man nepietiek drosmes pateikt nē. Man tas nav izdevies izvairīties no šīs lētās lietas, tāpēc, ka man ir bail. Es esmu pavisam viduvējs programmētājs, bet, man vismaz ir nodrošināta nākotne. Vēl jo vairāk, man ir ‘vieta pie galda’. No rītiem es pamostos, zinot, ka es radu kaut ko, ko cilvēki vēlas. Es to zinu tāpēc, ka viņi man dod visu šo naudu.”


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!