Raksts

Lasi! Morālās dilemmas


Datums:
28. augusts, 2013


Autori

Providus


Foto: Official U.S. Navy Imagenery

Sīrijas konflikts, mediju darbs un, kāpēc tirgū vēl nav nonākusi vīriešu hormonālā kontracepcija? Lasāmvielu nedēļas nogalei iesaka Iveta Kažoka, Linda Curika un Rita Ruduša.

Iveta Kažoka
šīs nedēļas ieteicamā lasāmviela sadalīta trīs tematiskajos blokos:

Mediju darbs
Kādēļ CNN par savu galveno ziņu ielika Mailijas Sairusas MTV uzstāšanos? Perfekta parodija The Onion izpildījumā: vērtīga ar to, ka izskaidro, kādēļ arī kvalitatīvas žurnālistikas portāliem ir kārdinājums mesties iekšā dzeltenajās ziņās.

Izteikti konservatīvs, uz biznesa interesēm orientēts, eiroskeptisks medijs … tieši tāds priekštats izveidojas par mediju kvalitātes flagmani BBC, ja analizē šī medija izmantotos avotus.

Sīrijas konflikts
Labākais, kas ir uzrakstīts par morālajām dilemmām saistībā ar Sīrijas konfliktu: uzrakstīt atraktīvā, iekšējā dialoga formā. Pat ja NEKO nezinat par šo konfliktu – izlasiet šo tekstu! Paliks skaidrāk….. Un skumjāk.

Savukārt, Boston Review Sīrijai veltītais blogs būs īpaši vērtīgs tiem, kuriem interesē Sīrijas konflikts/iespēja tajā iejaukties no juridiskā/politikas filozofijas skapunkta. Ļoti labs dažādu lielvalstu pozīciju rezumējums: kā tās norāda uz atšķirīgām izpratnēm – kas vispār ir legāls (tiesisks) un, ko darīt, ja tas, kas ir tiesisks un nav taisnīgs.

Attieksme pret transpersonām
ASV tiesa Bredliju Meningu, ASV bijušo karavīru, kas WikiLeaks bija nopludinājis slepenus dokumentus, notiesāju uz 35 gadiem cietumā. Viņš/viņa ir transpersona, kas paziņojusi, ka turpmāk būs Čelsija Meninga. Kas tiek darīts ASV cietumos, lai nodrošinātu cilvēcīgus soda izciešanas nosacījumus transpersonām?

Vācijā, sākot ar 1.novembri, kā dzimumu būs iespējams norādīt ne tikai binārās “vīrietis – sieviete” kategorijas, bet arī “transpersona”. Par ko tas liecina?

Linda Curika
Ļoti interesanti par vīriešu hormonālās kontracepcijas neesamību tirgū!

Rita Ruduša

No malas skatoties, britu strauji augošā eiroskepse šķiet mulsinoša. Kāpēc pēkšņi Brisele kļuvusi par tik lielu bubuli, ka jāapsver referendums par izstāšanos no Eiropas Savienības? Komentētājs Rodžers Koens komentārā The New York Times eleganti parāda,kādu lomu anti-Briseles histērijā spēlē The Daily Mail, „vislabākais sliktais laikraksts pasaulē.”

Vieglāka lasāmviela un nedēļas prieks valodas gardēžiem – jaunākie ieraksti Oksfordas vārdnīcā. Daudzi jaunvārdi, kā jau pēdējos gados ierasts, nāk no interneta vai, precīzāk, no sociālajiem tīkliem. Piemēram, beidzot izdomāts nosaukums sevis digitālai multiplicēšanai – bildes „es un Pizas tornis”, „es un kaķis” un „es un manas vakariņas” turpmāk tiks sauktas par selfie. Nez kā mēs to varētu tulkot latviski? Prasās pēc deminutīva – patiņš, patucis.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!