Raksts

LASI! Lietainām dienām


Datums:
26. septembris, 2013


Autori

Providus


Foto: Jim Barter

Google kā interneta tikumības policija, kas ir jaunais katoļu pāvests, kā mūs ietekmē mūzika un kāpēc bada streiku pieteikusi viena no Pussy Riot dalībniecēm - lasiet šīs nedēļas ieteikumos!

Google kā interneta tikumības policija: smalks, labi uzrakstīts raksts par to, kā viens literārs interneta žurnāls palika bez Google reklāmu ieņēmumiem. Vai algoritmi jebkad spēs sajust kontekstu tā, lai nošķirtu mākslu no pornogrāfijas?

Pirmo reizi šajā blogā iesaku tekstu krievu valodā: Pussy Riot redzamākās dalībniecības atklāta vēstule par to, kādēļ viņa uzsāk bada streiku. Stindzinoši.

Kas ir jaunais katoļu pāvests? Spriežot pēc šīs American Magazine intervijas, ļoti neparasts, ļoti iejūtīgs un ļoti nedogmātisks cilvēks, ar kuru katolicismā atgriezīsies labākais, kas, manuprāt, kristietībā vispār ir: pastorālā misija. Jaunajam Pāvestam šķiet, ka Baznīcai ir pirmām kārtām jāmaina attieksme, atmaidzinot cilvēku sirdis. Tāpat, salīdzinoši ar iepriekšējiem pāvestiem, šim pāvestam ir ļoti neparasts skatījums uz zināšanām, kā arī homoseksualitāti.

Interesantākā septembra ziņa MOOCu pasaulē: Google un EdX partnerība, kur sinerģijā starp Google piedāvātajām tehniskajām iespējām un EdX pārstāvētajām Hārvardas un MIT augstskolām, var sanākt kaut kas izcils …

Mans šīs nedēļas jaunvārds: amplituhedron. Nepretendēju uz to, ka sapratu visu, kas šajā rakstā ir teikts: bet pats mēģinājums izskaidrot sarežģītākos fizikas procesus, vadoties no ģeometrijas procesiem, aizrauj elpu!

Marta Herca

Lieliska Latvijas Radio saruna par mūziku un tās ietekmi uz radošo darbu intervijā ar teātra režisoru Valteru Sīli, kas, savukārt uzvedināja uz domām par mūzikas dziedinošo spēku The New Yorker rakstā un atgādināja Paula Bankovska dzēlīgo komentāru ‘Kultūras Dienā’ par mūziku, no kuras mūsdienās nav vairs iespējams izvairīties.

Trīs fotogrāfi, kas pēdējo nedēļu laikā satriekuši mani ar vienkāršību: rumāņu fotogrāfs Petrut Calinescu, brits Martin Parr un Latvijas māksliniece Aija Blay.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!