Raksts

Lasi! Ieteikumi lasītājiem


Datums:
11. jūlijs, 2013


Autori

Providus


Foto: Heldi Haldorsson/Freddi

Tehnoloģijas pēc 17 gadiem un vadlīnijas spiegošanai ES institūcijās šodien - šis ir tikai neliels ieskats piedāvātajā ieteicamās lasāmvielas klāstā. Šonedēļ ar saviem ieteikumiem dalās Iveta Kažoka, Ilze Straustiņa, Indra Magule un Marta Herca.

Iveta Kažoka

Šonedēļ īpaši iesaku trīs lieliskus spiegošanas skandālam veltītus rakstus. Pats labākais no tiem publicēts Spiegel angļu versijā un izgaismo ASV ārpolitikas līdz šim neredzēto pusi. Proti, pamatīgas spiegošanas akcijas, kas vērstas, to skaitā, pret ES dalībvalstīm, īpaši Vāciju. Ļoti izglītojošs teksts katram, kurš interesējas par specdienestiem, ārlietām un informācijas drošību!

Otrs raksts, ko īpaši iesaku – Foreign Policy publicētas sarkastiskas vadlīnijas katram, kurš vēlētos izspiegot Eiropas Savienību … bet ir totāli apmaldījies tās institucionālajā struktūrā un nesaprot, kuru amatpersonu/institūciju tajā labirintā vajadzētu izspiegot! Neesmu redzējusi citu tik asprātīgu ES mudžeklīgajai institucionālajai uzbūvei veltītu tekstu!

Trešais teksts – New York Review of Books publicētais pārdomu raksts – cik ļoti jaunās tehnoloģijas apdraud privātumu, maina draudu būtību (drauds privātumam ir ne tikai mūsu komunikācijas saturs, kas šobrīd tiek aizsargāts, bet arī FAKTS – piemēram, telefonsarunas esamība un citi “metadati”), kā arī likumdošanas mazspēja tikt šīm pārmaiņām līdzi.

New Statesman lapā var iepazīties ar Viljama Dalrimpla recenziju grāmatai, kas skaidro, kādēļ Indijā pazeminājušies attīstības tempi un kādēļ šobrīd daudz retāk tiek runāts par Indijas ekonomisko brīnumu. Hipotēze – salīdzinot ar Ķīnu, Indija nav spējusi atrisināt problēmu ar neefektīviem un nekvalitatīviem publiskajiem pakalpojumiem (veselība, izglītība, u.tml.)

Pamēģināsim iedomāties, ka esam zivis, kas visu mūžu ir nodzīvojušas zem ledus un tā arī nekad nav nonākušas pie atziņas, ka ūdens ir īpaša viela nevis vienkārši tukša telpa! Iedomājāmies? Ja tā, tas ir labs sākumpunkts, lai mēģinātu vēlreiz saprast, kas īsti ir Higza bozons ..

Cracked vieglā un asprātīgā veidā atmasko piecus mītus par antīkajām civilizācijām. Piemēram, vai jums šķiet, ka Olimpiskajās spēlēs nebija komerciālisma un korupcijas? Haha …

Ilze Straustiņa

Iedvesmojošs apcerējums par vecumu. Tiem, kuriem izdodas vai jau ir izdevies “aizvilkt” līdz 80 – priecājaties, jūs esat sasniegušu vislabāko vecumu!

Šis Ivetai Kažokai patiktu jeb kas mūs sagaida jau pēc 17 gadiem – neredzamie datori, virtuālie dzīvnieki, starpplanētu internets, u.c. Līdzīgi kā tagad varam pārbaudīt filmas “Atpakaļ nākotnē II” (Back to the future II) scenāristu fantāziju par nākotnes tehnoloģijām.

Iespējams, tikai man šķita, ka Kukluksklans ir pagātne. Šeit vairākās daļās video stāsti par Kukluksklanu ASV šodien.

Mazās karpas, pupas bērniem jeb “paldies kabatā neiebāzīsi“. Interesants raksts BBC par korupciju dažādās pasaules valstīs – nevis to apmēru, bet kukuļa kodētajiem nosaukumiem.

Indra Mangule

Par iedomu draugiem – laikā, kad tie parādās mūsu dzīvē (visbiežāk bērnībā), tie šķiet pavisam īsti. Bet kur tie paliek, kad mēs pieaugam?

Vai tiešām neandertālieši būtu jāuztver kā nedaudz mazāk veiksmīgie cilvēka ‘brāleni un māsīcas”? Interesanti fakti par jaunākajiem atklājumiem, kas mudina domāt – kāda varētu izskatīties neandertāliešu dzīve mūsdienās.

Slavenais amerikāņu politologs Roberts Patnems (“Making democracy work”, “Bowling alone”) saņēmis apbalvojumu par savu darbu (National Humanities Medal). Ko viņš pats par to domā?

Viedoklis par globālo ekonomiku – Vikas Bajaj ir pārliecināts, ka ir sliktāk nekā mēs bijām domājuši.

Vasarīgs un vieglprātīgs piedāvājums no Martas Hercas

Viens no iedvesmojošākajiem Dziesmu svētku pasākumiem šogad bija Vokāli simfoniskās mūzikas koncerts ar 4 simfonisko orķestru un 20 koru piedalīšanos. Kvalitatīvu muzikālo skanējumu papildina asprātīgais Gundars Āboliņš. Tiešām vērts redzēt!

Pieaugušie nekad nemelo – 12 minūtēs iemūžināts divu puiku skatījums uz lietu kārtību, kas ļauj uz mirkli aizmirst pasaules problēmas un tvert dzīvi vienkāršāk.

NPR vienuviet savirknējis 100 dziesmas, kas tapušas, iedvesmojoties no pilsonisko tiesību kustības pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Nina Simone, Bob Dylan, Art Blakey & The Jazz Messengers, Paul Simon ir tikai daži no brīnišķīgajiem māksliniekiem.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!