Raksts

Lasi! Brīvdienu izlase


Datums:
14. marts, 2013


Autori

Providus


Foto: jayRaz

Kādēļ zinātnes laikmetā tik daudzi tic dažādām neracionālām lietām? Cik lielā mērā uzvedību nosaka neapzināti procesi mūsu smadzenēs? Vai ir iespēja nonākt mākslas izstādē, neizejot no mājas?

Iveta Kažoka

Domājiet, ka tikai Latvijā specdienestiem ir pastiprināta interese par to, ko dara zinātnieki, intelektuāļi? Nē, vismaz iepriekšējā gadsimtā arī Lielbritānijas specdienesti “uzpasēja” savējos! Nedaudz smieklīgs pastāsts ar dažiem spilgtiem specdienestu darbiniekiem veltītiem epitetiem.

Kādēļ zinātnes laikmetā tik daudzi cilvēki – arī paši zinātnieki – tic dažādām neracionālām lietām? Pārdomu vērts raksts, kura autors uzskata, ka par šo parādību nevajag šausmināties – tā vienmēr ir bijis un vienmēr būs arī nākotnē.

Fantastisks teksts. BET – ja šis nav no pirksta izzīsts stāsts, tad es nesaprotu, kas notiek ar šo pasauli! 🙂 Kad izlasi, vēl ilgi domā, kas un kurā līmenī tajā bija izfantazēts – tad viņš zināja vai nezināja, ka pārvadā narkotikas? Un – vispār – vai šis stāsts kopumā ir reāls vai daiļliteratūra?

New Yorker labākajās tradīcijās ieturēts stāsts par Krievijas baletu, tā intrigām un atriebības metodi – skābi sejā .

Cik lielā mērā mūsu uzvedību nosaka .. nevis mūsu apziņa, bet neapzināti procesi mūsu smadzenēs, ko pēta neirozinātne? Četru salīdzinoši jaunu grāmatu recenzija un esences “izvilkums”.

Ļoti neparasts Ķīnas un Krievijas “demokrātiju” salīdzinājums. Sevišķi sadaļa, kurā uzskaitīti 5 iemesli, kādēļ Ķīnu drīzāk varētu uzskatīt par demokrātiju nekā Krieviju – varas rotācija, ieklausīšanās tautā, iecietība pret viedokļu atšķirībām, elites rekrutēšana, spēja eksperimentēt. Būtu gan vērtīgi uzzināt to cilvēku reakcijas, kuri vairāk pārzina tieši Ķīnas režīmu!

Joprojām par godu starptautiskajai sieviešu dienai: dažādu noderīgu grafiku apkopojums par sabiedrībām, kur sievietes var justies vislabāk!

Indra Mangule

Parag Khanna stāsta par to, kā mēs izprotam pasaules karti – vai robežas pastāv? Kāda ir to nozīme? Vai drīz tās izzudīs pavisam? Par globalizācijas ietekmi:

Par kosmopolītiem, ciniķiem un stoiķiem -vai ‘pasaules pilsoņiem’ ir kādi morāli pienākumi pret cilvēci kopumā? Diskusija par mūsdienu pasaules iekārtojumu caur filozofisku prizmu.

Abrahams Linkolns un Vinstons Čērčils labi saprata, cik svarīga loma iztēlei un morāliem spriedumiem spēlējama politisko lēmumu pieņemšanā. Īss komentārs, kas liek aizdomāties par ‘morālo iztēli’.

Ilze Straustiņa

Atskaņās par starptautisko sieviešu dienu – iespēja nonākt mākslas izstādē, neizejot no mājas. Māksla ap un par musulmaņu sievieti.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!