Raksts

Kultūras ministrijas jau atkal paceltais rokas vidējais pirksts


Datums:
29. jūnijs, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Nudien reizēm liekas, ka "Tautas" partiju vajadzētu vienkārši aizliegt tāpat, kā kādreiz valsts aizliedza Kompartiju, piedevām visus partijas līderus sadzīt kaut kādā koncentrācijas nometnē mežā, lai lauž akmeņus un pārdomā grēkus. Šķēles biznesa projekts, kopš viņa paša aiziešanas no politikas, augstākā līmeņa bezkaunību, savtīgumu un, piedodiet kretīnismu, ir demonstrējis atkal un atkal un atkal un atkal, un nu tas viss ir kā uz delnas redzams iestādē, kura zināmā mērā jau sen ir bijusi šīs bezkaunības karognesēja. Runa ir par Kultūras ministriju, kurā bijusī kultūrlietu partorge Demakova aizsēdējās tik ilgi, ka bezmaz vai sevi Dieva vietā iecēla visos jautājumos, kas saistījās ar viņas dārziņu. Tā nu reiz bija sieviete, kurai, Valsts prezidenta vārdiem runājot, "sakāpa galvā." Atcerēsimies visi, ka Demakovas ministrēšanas pēdējās dienās ministrija vēl pamanījās noslēgt līgumu par koncertzāles projektēšanu (nevis celšanu) par daudziem miljoniem latu. Tas bija Demakovmadāmas paceltais rokas vidējais pirksts pret sabiedrību.

Nu viņas pēctecis, Ints Dālderis (no tās pašas aizliedzamās partijas) ir nācis ar mūsdienām radikāli jaunu priekšlikumu. Proti, nevis griezt, samazināt, optimizēt un taupīt … bet ministrijas pārraudzības iestādēs algas … PALIELINĀT! Protams, ne jau visiem. Pensijas vecuma akteri, par kuriem rakstīju pirms pāris dienām, var iet ieskrieties. Runa ir par tiem lielo kultūras iestāžu valdes locekļiem, kuri vienlaikus ir arī savu iestāžu vadītāji. Ministrija uzskata, ka taupības režīms, kura rezultātā valdes locekļiem alga samazinājās līdz “tikai” 1247 latiem mēnesī, nozīmē, ka vairs neesot iespējams strādāt. Un tāpēc ministrija piedāvā jaunus noteikumus, kuri, piemēram, Nacionālās operas direktoram algu uzreiz palielinātu par 2,5 reizēm.

Augstāku cinisma un bezkaunības pakāpi būtu pat ļoti, ļoti grūti iedomāties. Gribas pat teikt, ka būtu grūti iedomāties augstāku idiotisma pakāpi. Dālderi var saprast. Viņš ir uzradies no partijas, kuras līderi joprojām neatzīst, ka partija valstij ir nodarījusi milzīgu postu, un viņš droši vien domā, ka turpinās Kalvīša piesolītie “treknie gadi.” Bet, ja viņam starp ausīm ir kaut mazlietiņ pelēkās vielas, tad viņš taču būs pamanījis, ka izdevumi valsts pārvaldē tiek griezti un griezti un griezti. Nevis palielināti par 2,5 reizēm. Piedevām vēl daudz kliedzošāks cinisms ir redzams apstāklī, ka piedāvātie grozījumi attiektos arī uz Nacionālā teātra direktoru — to pašu, kurš pirms pāris dienām brēca par saviem aktieriem un viņu algām.

Nepārprotiet. Nacionālās operas direktors Žagars ir visaugstākās raudzes profesionālis, un godīgi sakot, es nebūtu pārsteigts, ja viņš paceltu cepuri un Latvijai pateiktu “čau,” jo pieprasīts kā visaugstākās raudzes profesionālis viņš ir arī citur pasaulē. Bet, ja viņš un vēl ducis kultūriestāžu vadītāju tiks izcelti no masas un padarīti par vienlīdzīgākajiem no vienlīdzīgajiem, tad labi nebūs. Varbūt ar “Tautas” partijas aizliegšanu nepietiek. Varbūt ir laiks slēgt arī Kultūras ministriju, jo, lai arī cik tas nebūtu skumji, tā pārāk bieži ir kļuvusi par mūsu valsts politkorumpētības simbolu.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!