Raksts

Krievs par latviešiem, latvietis par krieviem


Datums:
15. oktobris, 2003


Autori

Aleksandrs Šabanovs


Diena, 20.09.2003.

Latvijas sabiedrība ir tik tālu attīstījusies, ka dažkārt tautībai nav nozīmes. Tā etniskais krievs jūt līdzi latviešu tautas liktenim, bet latvietim sāp krievu identitātes saglabāšana

Integrācijas ministrijas tagadējais ierēdnis Deniss Hanovs (26) kopš savas naturalizēšanās un Latvijas pilsonības piešķiršanas dēvē sevi par «krievu izcelsmes latvieti» un ir 2004.gada izglītības reformas piekritējs, ko aizstāvēja publiski, nekautrējoties no runas kļūdām un sava akcenta. Tolaik viņš vēl nestrādāja valsts dienestā, bet bija neatkarīgs pētnieks izglītības jomā ar Sorosa fonda stipendiju. Savukārt privātās Ekonomikas un kultūras augstskolas starpkulturālās komunikācijas pasniedzējs Gatis Dilāns (34) nekautrējas to pašu izglītības reformu uzskatīt par latviešu nacionālistu netaisnīgu avantūru un esot lepns, ka spēj kritizēt valsts valodas politiku, kas esot vērsta uz krievu valodas izstumšanu no publiskās telpas.

Deniss Hanovs ir Integrācijas ministrijas Mazākumtautību lietu departamenta direktora vietnieks un kā ierēdnis tagadējās valdības politikas īstenotājs, kura, spriežot pēc tā, kā Deniss līdz šim publiski uzstājies, sakrīt ar viņa uzskatiem. Gatis Dilāns ir rakstu autors Latvijas krievu presē, tajos viņš apšauba 2004.gadā izglītības reformas lietderību.

Gan vienam, gan otram ir alerģija pret vārdu «politika», un abi noliedz, ka tajā piedalās, tāpēc runā personiski, pārstāvot tikai sevi.

Abus vieno individuālisms kā dzīves princips un vēlēšanās dzīvē kļūt par kaut ko vairāk, nekā tikai palikt latvietim vai krievam. Gatis uzskata tagadējās krievvalodīgo protesta akcijas pret izglītības reformu par pamatotām un taisnīgām, bet Deniss par nepamatotām un netaisnīgām. «Es esmu krievu izcelsmes latvietis, un visu valsts iedzīvotāju interesēs izglītības sistēmai jābūt vienotai,» publiski pasludina Deniss, ko radikālie tautieši interneta forumos komentē — viņš esot asimilējies nodevējs. «Baidos, ka izglītības reforma ir aizsegs, lai integrācijas vārdā slepus programmētu krievu asimilāciju,» saka Gatis, kura publiskajos izteicienos Saeimas deputāte valodniece Ina Druviete (Jaunais laiks) ir saskatījusi «Latvijas valstiskuma noliegšanu un nacionālo nihilismu».


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!