Pētījums

Korupcijas risku izvērtējums pilsonības ieguvē naturalizācijas procesā


Gads:
2006
Organizācija:
PROVIDUS


Autori

Providus


ANOTĀCIJAZiņojums izstrādāts LR Naturalizācijas pārvaldes, Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS un Lielbritānijas vēstniecības trīspusēja projekta „Izvērtējam. Pilnveidojam. Turpinām labāk” ietvaros, kas tika īstenots no 2006. gada marta līdz jūnijam.

Ziņojumā ir pārskats par korupcijas riskiem pilsonības iegūšanas naturalizācijas ceļā procesā, Naturalizācijas pārvaldes lietotajiem pasākumiem šo risku vadībā, kā arī ieteikumi, kā konstatētos korupcijas riskus mazināt. PROVIDUS eksperti secināja, ka Naturalizācijas pārvaldē pastāvošā apziņa par korupcijas bīstamību un tās ierobežošanas nozīmi, kā arī ar ierobežotajiem līdzekļiem līdz šim veiktie pasākumi korupcijas novēršanai var kalpot kā labās prakses piemērs Latvijas valsts pārvaldē. Tajā pat laikā visnozīmīgākais korupcijas risks naturalizācijas procesā ir saistīts ar Pilsonības likumā noteikto valodas prasmju un zināšanu pārbaudēm. Arī likumā noteiktais naturalizācijas iesniegumu izskatīšanas termiņš – gads kopš pārbaužu nokārtošanas – ir faktors, kas var mudināt atsevišķus pretendentus meklēt koruptīvus paņēmienus šī laika paātrināšanai.

(pdf Korupcijas risku izvērtējums pilsonības ieguvē naturalizācijas procesāpdf) (398.94 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!