Raksts

Komentāri valdības rīcības plāna projektam


Datums:
26. februāris, 2014


Autori

Dace Akule


Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS ir iepazinies ar valdības rīcības plāna projektu, un sniedz komentārus par jautājumiem, kuros PROVIDUS bija iesniedzis priekšlikumus. Vienlaikus norādām, ka valdības rīcības plāna projekta izvērtēšanai paredzētais termiņš (41 stunda kopš dokumentu izsūtīšanas laika) rada būtiskus šķēršļus jēgpilnam konsultēšanās procesam par Latvijas sabiedrības attīstībai būtisku jautājumu risinājumiem.

Iekšlietu ministrijai

Rīcības plāna pasākuma Nr. 124.1 kontekstā PROVIDUS atkārtoti rosina plānot kvalitatīvas diskusijas par imigrācijas politikas koncepciju pēc tam, kad ir pieejami kvalitatīvi dati par imigrācijas politikas scenārijiem (PROVIDUS organizētās (2014.gada jūnijā ieplānotās) Pilsoņu debates par imigrāciju sniegs tikai daļu materiāla tālākām diskusijām par rīcībpolitikas izvēlēm). Lai panāktu to, ka imigrācijas politikas koncepcija balstās uz pētījumu un datu analīzes, rosinām to izstrādāt jēgpilnā konsultēšanās procesā, iesaistot arī neatkarīgus ekspertus. Tāpat PROVIDUS aicina noteikt tādu koncepcijas izstrādes termiņu tā, lai darbs pie koncepcijas izstrādes nebūtu sasteigts, radot būtiskus šķēršļus (īpaši priekšvēlēšanu gaisotnē) pieņemt lēmumus uz zināšanu pamata.

Ekonomikas ministrijai

Rīcības plāna pasākuma Nr.77.1. kontekstā PROVIDUS rosina par ceļakartes (dabasgāzes tirgus atvēršanai atbilstoši ES likumdošanas prasībām) sagatavošanas termiņu noteikt 30.09.2014.

Rīcības plāna pasākuma Nr.74.1. kontekstā PROVIDUS uzskata, ka līdz 01.04.2014. nav iespējams sagatavot no atjaunojamajiem energoresursiem ražotas elektroenerģijas atbalsta mehānismu, ja to nav bijis iespējams sagatavot iepriekšējo trīs gadu laikā. Tāpat trūkst lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas secības loģikas saistībā ar rīcības plāna pasākuma 78.2. punktu, kas paredz jaunu Enerģētikas politikas pamatnostādņu 2014.-2020. gadam iesniegšanu MK līdz 01.05.2014. Tāpēc PROVIDUS iesaka par termiņu noteikt 30.09.2014., kas būtu arī saskaņā ar 78.2. izpildes termiņu.

Rīcības plāna pasākuma Nr. 78.2. kontekstā PROVIDUS uzskata, ka noteiktais termiņš nav reālistisks, un aicina par pamatnostādņu iesniegšanas termiņu MK noteikt 30.09.2014.

Valsts Kancelejas vai Pārresoru koordinācijas centram

PROVIDUS rosināja VK un/vai PKC izveidot koordinētu mehānismu Zolitūdes traģēdijas apstākļu noskaidrošanai, kas ļautu apzināt dažādu valsts institūciju jau paveiktos darbus, monitorēt uzsākto darbu izpildi, kā arī apzināt papildus vērtēšanas un sistēmas uzlabojumu piedāvājumu vajadzības. Tāpat mēs aicinājām izvērtēt valsts krīžu vadības sistēmas, t.sk. krīžu komunikācijas organizēšanas efektivitāti. PROVIDUS piekrīt, ka šo mērķi varētu sasniegt arī citos veidos, bet uzskata, ka valdībai ir jānāk ar politisko apņemšanos vērtēt Zolitūdes traģēdijas apstākļus ārpus Krimināllikuma robežām un vadīt sistēmisko pārmaiņu izstrādes procesu tā, lai varētu novērst līdzīgu traģēdiju atkārtošanos.

PROVIDUS uzskata, ka rīcības plāna 112.1. un 112.2. punkti neļaus sasniegt deklarācijas nostiprināto valdības apņemšanos. Tāpēc PROVIDUS atkārtoti rosina līdz 1.oktobrim izvērtēt līdzšinējās partiju finansēšanas sistēmas (ar minimālu valsts finansējumu partijām) efektivitāti, kā arī izstrādāt priekšlikumus tās pilnveidei. 

Saistībā ar rīcības plānu valdības deklarācijas 42.punkta izpildei, PROVIDUS rosināja izstrādāt risinājumu, lai informācija par valsts budžeta ienākumu un izdevumu kategorijām pārskatāmā veidā būtu pieejama Latvijas valsts piederīgajiem. Uzskatām, ka rīcības plāna 42.1. punkts neļaus sasniegt šo mērķi.

VARAM

PROVIDUS ierosināja (valdības deklarācijas 2.prioritātes un 127.punkta izpildei) nodrošināt portālā latvija.lv vajadzīgo funkcionalitāti, kas, atbilstoši likuma “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” 2015.gada 1.janvārī spēkā esošajai redakcijai, ļautu šajā portālā vākt Latvijas pilsoņu parakstus, savus parakstus apliecinot ar e-parakstu vai internetbankas autorizāciju. Tā kā šis punkts rīcības plānā nav iekļauts, atgādinām, ka jau 2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā norma, kas prasa konkrētu rīcību. 

Tieslietu ministrijai

PROVIDUS iesniedza priekšlikumu (no organizētās nevalstisko organizāciju un valsts institūciju darbinieku prāta vētras par darāmajiem darbiem Zolitūdes traģēdijas kontekstā) Tieslietu ministrijai izveidot koncepciju un likumprojektu sabiedriskās izmeklēšanas komisiju darbam, paredzot šādu komisiju izveidošanas nosacījumus, pilnvaras, sastāva veidošanas kritērijus, kā arī citu nepieciešamo regulējumu.

Tieslietu ministrija atbildes vēstulē PROVIDUS skaidro, ka par šo jautājumu nepieciešamas papildus diskusijas. PROVIDUS piekrīt, ka šis jautājums ir rūpīgi jāizvērtē un tas varētu būt viens no sistēmiskiem risinājumiem, ko izgaismojusi Zolitūdes traģēdija. Informējam, ka tuvākajā laikā Sabiedrība par atklātību Delna ar PROVIDUS un Latvijas Pilsoniskās alianses atbalstu plāno rīkot sabiedrisku apspriešanu par sabiedriskas komisijas izveidi Zolitūdes apstākļu izvērtēšanai un sistēmisko kļūdu labošanai, kas varētu veicināt kvalitatīvas diskusijas arī par konceptuālo risinājumu šādu komisiju izveidei citos gadījumos.

 Sagatavoja: Dace Akule


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!