Raksts

Koalīcijas „tālredzīgā” ārpolitika


Datums:
20. novembris, 2007


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Šodien izlasīju portālā politika.lv publicēto pētījumu par Eiropas Savienības jauno dalībvalstu centieniem veidot savas attīstības sadarbības politikas. Tā ir aizraujoša lasāmviela ikvienam, kurš ir ieinteresēts ārpolitikas jautājumos un jo īpaši, kā jaunās dalībvalstis interpretē jēdzienu attīstības sadarbība.

3. lapaspusē lasot, ka Latvijas attīstības sadarbības identitāte esot demokrātijas eksports (sic!), nevarēju novaldīt smieklus. Nē, jokus pie malas, nu, protams, ka mūsu valsts ir demokrātiska. Tā ir demokrātiskāka nekā Gruzija, jo, vismaz pagaidām, Latvijas valdība nav ieviesusi nekādu ārkārtas stāvokli. Tomēr zināmas līdzības pastāv – ja Gruzijas prezidentam šķita, ka tiek gatavots pučs, Latvijā arī daži deputāti bubina, ka Lietussargu protesti un Tautas sapulce esot bijusi kaut kādu spēku sazvērestība. Droši vien ka esam arī demokrātiskāki nekā Ukraina, lai arī man šķiet, ka naudas ietekme uz politiku ir milzīga arī Latvijā. Un varbūt, ka ar robežu sakārtošanu arī mums iet labāk nekā Moldovai, jo galu galā Terehovas banda taču tika apcietināta un robežlīgums ar Krieviju taču tika parakstīts.

Pieļauju, ka nosakot demokrātijas eksportu par mūsu attīstības politikas salīdzinošo priekšrocību, tik domāts, ka pat, ja mūsu valsts ne vienmēr var būt piemērs demokrātiskai pārvaldei tās pilnīgā nozīmē (Kalvīša-Loskutova skandāls), tad mums tomēr ir vismaz rosīgas nevalstiskās organizācijas. Tām, kurām ir finansējums un aktīvi līderi, tiešām ir vērts iesaistīties attīstības sadarbībā ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Nododot savu pieredzi nevalstiskajam sektoram Latvijas attīstības sadarbības partnervalstīs patiešām spētu palīdzēt iedzīvināt politiķu atskaitīšanos vēlētājiem. Tas savukārt nodrošinātu demokrātijas attīstību un stabilitāti šinīs, kas varētu vairot stabilitāti visā reģionā.

Šādā kontekstā man birst asaras caur smiekliem uzzinot, ka valdošās koalīcijas politiķi attīstības sadarbībai 2008. gada budžetā taisās piešķirt veselus 500 tūkstošus latu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!