Raksts

Kas ir sabiedriskā politika?


Datums:
16. jūlijs, 2001


Autori

Gunitra Aistara


Sabiedriskās politikas definīcija, efektīvas politikas principi, mehānismi un instrumentiPēc semināra "Kas ir sabiedriskā politika" (2000.g. janvārī, Rīgā, mācībspēki Stephen Heynemann un Thomas Timar) materiāliem

Politika ir valdības resursu – naudas un varas – apvienošana, lai kalpotu sabiedrības mērķiem, ar šiem resursiem ietekmējot institūciju, organizāciju un indivīdu rīcību.
Sabiedriskā politika ir autoritatīva vērtību nostiprināšana visā sabiedrībā; valsts amatpersonu autoritatīvi vai sankcionēti lēmumi. Šajā ziņā politika nozīmē pārvaldes procesa rezultātus.

Kas sabiedriskajā politikā ir “sabiedrisks”?

Tā ir kolektīvas izvēles izpausme. Tas nozīmē, ka tā apliecina un nostiprina kolektīvas, sabiedriskas vērtības.
Lai būtu sabiedriskai, tai jābūt:

· pieejamai
Sabiedriskā politika ir pieejama, ja visām interešu grupām un ieinteresētajām pusēm ir iespēja tajā piedalīties un ietekmēt politikas veidošanas procesu. Apsveriet sekojošos jautājumus: Kas var piedalīties? Kādi grupām ir pieejami resursi, lai tās varētu piedalīties? Kādas ir to intereses? Cik atklāts ir šis process?

· caurredzamai
Sabiedriskā politika ir caurredzama, ja sabiedrībai ir pieejama informācija gan par lēmumiem, gan to, kādā veidā tie pieņemti. Apsveriet: Vai lēmumu pieņemšana ir publiska vai arī tie tiek pieņemti aiz slēgtām durvīm? Vai ir skaidrs, kādas intereses ietekmēja lēmumu pieņemšanas procesu?

· atbildīgai
Sabiedrībai ir jābūt iespējai parādīt, ja tās kolektīvais viedoklis nav ņemts vērā. Apsveriet: Kādi pastāv mehānismi vai procesi, kas liktu politikas veidotājiem uzņemties atbildību par saviem lēmumiem (piemēram, taisnīgas vēlēšanas)?

Tāpat arī ir svarīgi atcerēties, ka sabiedriskā politika ir ilgākā laika posmā noritošs process: tā nav viena atsevišķa darbība.

Ko politika spēj?

  • Ietekmēt uzvedību (ar likumiem un noteikumiem);
  • Piešķirt pilnvarojumu/tiesības dažādām interešu grupām (tādām kā minoritātēm) un tās mobilizēt;
  • Sadalīt atbildību;
  • Standartizēt un definēt standartus (piemēram, apmācībai valsts skolās);
  • Formulēt principus (piemēram, uzskaitot kritērijus, saskaņā ar kuriem izdarāma izvēle);

Kādus politikas instrumentus iespējams izmantot?

  1. Birokrātiskos/ administratīvos
  2. Profesionālos
  3. Juridiskos
  4. Tirgu
  5. Sabiedriskos (tautas vēlēšanas)

Lai iegūtu pēc iespējas labākus rezultātus, iespējams dažādos veidos izmantot piecu tipu politikas mehānismus.

Politikas realizēšana

Efektīvai politikas realizēšanai tām institūcijām/ indivīdiem, kuri ir atbildīgi par politikas realizēšanu, nepieciešami gan resursi un iespēja ievērot likumus, gan vēlēšanās pakļauties likumam/ievērot likumu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!