Raksts

Kā risināt konfliktu KNAB?


Datums:
03. novembris, 2010


Autori

Valts Kalniņš


Foto: politika.lv

Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība) līdz šim vismaz pirmā premjera pilnvaru termiņa laikā vairāk vērības, kā labi saprotams, ir veltījis cipariem un budžetam, bet ne viņa pārraudzībā esošajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). 10. Saeimā ir ievēlēti vairāki spēcīgi pretkorupcijas eksperti tieši no premjera pārstāvētās partiju apvienības, tāpēc jautājam, ko viņi iesaka Valdim Dombrovskim, lai glābtu KNAB no faktiskas iznīcināšanas.

Aleksejs Loskutovs, bijušais KNAB priekšnieks

Ir rūpīgi jāizvērtē komisijas ziņojums un Vilnīša reformu plāni un jācenšas panākt, lai tie netiktu īstenoti, kamēr nav 100% pārliecības, ka iecerētā reforma nenodara ļaunumu birojam. Ņemot vērā, ka jebkāda reforma birojā izpaužas kā grozījumi biroja reglamentā, premjeram var ieteikt nesaskaņot reglamentu, kamēr nav skaidrības par iecerētās reformas mērķi. Par to arī mēģināsim pārliecināt premjeru.

Rasma Kārkliņa, politoloģijas profesore

Tur ir pārkāpta sarkanā līnija — ir jau aizgājuši daudzi no vispieredzējušākajiem darbiniekiem un ir ļoti liela bīstamība, ka aizies vēl citi un līdz ar to KNAB kā institūcija sabruks. Tāpēc steidzami jāmeklē veids, lai šo dziļo krīzi, ko izsaucis Vilnīša kungs, apstādinātu. Situācija ir saasinājusies tieši pēdējās dienās un nedēļās, tāpēc pirmais ir jāskatās, kā to var atvēsināt. Kaut vai lūgt Vilnīša kungam kādu mēnesi paņemt atvaļinājumu.

Katrā ziņā premjers kaut kādu rosīšanos ir sācis. Varbūt viņam jāveido komisija, kas atbilstoši likumam ātri izmeklē, kas ir šīs krīzes pamatā. Mums gan nav vēl bijusi izdevība runāt ar premjeru, bet sākam savstarpēji konsultēties, ko varētu darīt vai nu mēs Saeimā, vai arī ko varētu darīt ministru prezidents, un kā panākt, lai krīze neeskalējas tuvākajās dienās.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!