Raksts

Kā naudu tērē, tā valsti vadīs


Datums:
23. oktobris, 2003


Autori

Inese Voika


Diena, 17.10.2003.

Partiju finanšu jomā jākoncetrējas uz dažiem sasniedzamiem mērķiem

Skandāli ap ziedojumiem partijām pirms 8.Saeimas vēlēšanām saasinājuši uzmanību uz priekšlikumiem mainīt partiju finansēšanas sistēmu un tās kontroli. Būtu tikai apsveicami, ja pēdējo mēnešu nesmukumi būtu stiprinājuši politisko gribu sakārtot šo jomu, taču šis darbs būs efektīvs tikai tad, ja reformās ieinteresētie izvirzīs sasniedzamus mērķus un spēs panākt tiem deputātu vairākuma atbalstu.

Finanses ir partiju dzīves spogulis. Kā paši naudu vāc, tērē un par to atskaitās, tā arī valsti vadīs, ja vien, protams, tiks ievēlēti. Tam nu vienreiz Latvijas sabiedrībā vajadzētu būt skaidram. Tāpēc politisko partiju finanšu regulēšanai jātiecas attīstīt veselīgu politisko dzīvi, nevis tikai mērķēt pēc iespējas vairāk nogriezt un aizliegt.

Lai arī visā pasaulē arvien izplatītāka kļūst sakarība: partiju finanses — politiskā korupcija, un arī Latvija nav izņēmums, es ierosinātu paskatīties uz nepieciešamību sakārtot partiju finanšu jomu no otras puses. Ņemot vērā partiju unikālo lomu parlamentārās demokrātijas sistēmā, kāda ir arī Latvija, partiju finanšu atklātībai un pārbaudei uzdevums nav tikai ķert blēžus, bet arī palielināt partiju atbildību sabiedrības priekšā.

Līdz ar to ir skaidrs, ka darbs pie finanšu sistēmas uzlabošanas nav tikai juristu darbs pie likumdošanas. Tā ir diskusija, ko mēs uzskatām par šodienas lielākajām problēmām un uz ko vēlamies iet. Tikai pēc tam var mēģināt piemeklēt attiecīgos medikamentus, neaizmirstot konsultēties ar speciālisitiem par pretreakcijām un blakusefektiem.

Pilnu Dienas rakstu lasiet šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!