Raksts

Jūrmalgeita un Šķēle: vai TP izvērtēs?


Datums:
05. aprīlis, 2006


Autori

Ināra Egle


Diena, 05.04.2006.

Diena uzdod divus jautājumus 24 Tautas partijas valdes locekļiem, ministriem un deputātiem

Pēc atklātībā nākušajām telefonsarunām, kas rada aizdomas, ka ietekmīgi politiķi zināja par kukuļdošanu Jūrmalas mēra vēlēšanās, premjers pieprasīja satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP) demisiju, TB/LNNK izslēdza no partijas Eiženu Cepurnieku, amats Rīgas domes revīzijas komisijā jāatstāj citam sarunu personāžam Almantam Polikēvičam. 15.maijā sāksies tiesas process, kur apsūdzētie ir partijas Jaunais centrs (JC) deputāta kandidāts Leonīds Lasmanis, bijušais automašīnu BMW tirgotājs Germans Milušs, JC deputāta kandidāts Gvido Harijs Volbrugs un bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis (LPP). Tautas partija (TP) par sava biedra Andra Šķēles iespējamo saistību ar kukuļdošanu Jūrmalā vēl nav izteikusi vērtējumu. Kad sabiedrības spiediens kļuva lielāks, TP Saeimas frakcija sarīkoja ārkārtas sēdi, kas ne tik daudz vērtēja partijas saistību ar Jūrmalgeitu, kā vienojās par izmaiņām likumos, lai novērstu politisko korupciju. Pēc vairāku nedēļu pārtraukuma trešdien notiks TP valdes sēde, kurā plānots “pieskarties arī Jūrmalas lietai”, sacīja TP līderis Atis Slakteris.

Vai TP jāizvērtē A.Šķēles rīcība, Diena vaicāja TP valdes locekļiem, ministriem un deputātiem.

1) Vai TP formulēs attieksmi pret Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietu un Andra Šķēles saistību ar to?

2) Vai Andris Šķēle var ieņemt politiski atbildīgo TP priekšvēlēšanu programmas sagatavošanas darba grupas vadītāja vietu?

Atis Slakteris

1) Pirmajā valdes sēdē pēc Jūrmalas sarunu nonākšanas atklātībā mēs to pārrunājām, un te nekas piebilstams vairs nav. Mēs valdē izrunāsim, vai vajag formulēt speciāli kādu attieksmi, bet katram ierindas biedram ir brīvas tiesības runāt, ar ko viņš vēlas.

2) A.Šķēle ir cilvēks, kuram ir liela pieredze, bet viņš neraksta programmu — to raksta nozaru komitejas, kuru viedokļi tiek apkopoti viņa vadītajā darba grupā. Taču viņš nav politiski atbildīgais par programmas sagatavošanu, par to ir atbildīga valde, kas to apstiprinās un tad pieņems politisko lēmumu.

Aigars Kalvītis

1) Jūrmalas skandālu pēc būtības mēs jau esam nosodījuši, bet mūsu partija tajā nav iesaistīta.

2) Andris Šķēle nav politiski atbildīgā persona par programmas sagatavošanu, viņš tikai koordinē šo procesu un vada darba grupu, kas apkopo viedokļus. Politiski atbildīga par to ir valde.

Jānis Lagzdiņš

1) Andris Šķēle ir privātpersona, un privātas telefona sarunas TP nav jākomentē. Jūrmalas mēra vēlēšanu lieta TP Saeimas frakcijā jau ir nosodīta, mēs esam oficiāli pauduši atbalstu premjeram Aigaram Kalvītim, kas pieņēma lēmumu pieprasīt satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP) demisiju. Mēs esam paziņojuši, ka gatavojam izmaiņas likumos, lai vērstos pret politisko korupciju.

2) Andrim Šķēlem, kas vada programmas sagatavošanas darba grupu, savs darbs ir jāpabeidz.

Vents Krauklis

1) Mums nepieciešama pilna informācija par Jūrmalas lietu, lai to izvērtētu. Ir šaubas, vai tas juridiski tagad ir iespējams, tāpēc vērtējums varētu būt pēc tam, kad ir notikusi tiesa.

2) Andrim Šķēlem vajadzētu pabeigt iesākto. Būtu muļķīgi to pārtraukt. Programmu sagatavo nozaru komitejas, valde veidos redakcijas komisiju un pirms lēmuma pieņemšanas par to vēl diskutēs speciālā konferencē.

Artis Pabriks

1) Kā katrai partijai, arī mums ir jābūt attieksmei pret visiem sabiedriski svarīgiem notikumiem. Arī Jūrmalas lietā man ir daudz jautājumu, saistībā arī ar mediju darbību. Taču varu atkārtot jau sacīto, ka, ieraugot Andri Šķēli, es netaisos pāriet otrā ielas pusē, ne atteikties no sarunas ar viņu. No tiem materiāliem, kas pieejami, nav iespējams spriest par viņa lomu Jūrmalas lietā.

2) A.Šķēles loma programmas rakstīšanā ir nepamatoti pārspīlēta. Tas ir kolektīvs darbs, kuru viņš koordinē.

Uldis Pīlēns

Savu viedokli paudīšu pēc tam, kad valde būs šo jautājumu izskatījusi. Manuprāt, mēs nevaram par to nerunāt.

Vineta Muižniece

Man ir savas domas, bet, kamēr valde nav jautājumu apspriedusi, atturēšos tās paust.

Helēna Demakova

1) Cik var par to runāt!? Trešdien ir valdes sēde, tad arī apspriedīsim šo jautājumu.

2) Kultūrai A.Šķēle ir ļoti labvēlīgs. Es ar viņu satikos un esmu pārlaimīga, cik konstruktīva attieksme viņam ir pret kultūru.

Andrejs Radzevičs

1) Saeimas frakcijas deputāti Jūrmalas notikumus jau ir izvērtējuši un atzinuši, ka šāda korupcija pašvaldībās nav pieļaujama. Taču, kamēr nav dzirdēti sarunu ieraksti oriģinālā, nevaru komentēt kādas personas saistību ar šiem notikumiem.

2) Gatavojot programmas tautsaimniecības nodaļu, ar Šķēles kungu vēl neesmu saticies. Domāju, ka viņam kā bijušajam premjeram ir zināšanas šajā jomā un viņa kā jebkura ierindas biedra viedoklis tiks uzklausīts.

Uldis Briedis

Nezinu, ko sacīt, jo priekš mums kā lauciniekiem Jūrmalas notikumi ir ļoti tālu. Saldū mums pašiem savu problēmu ir daudz. Pirmdienās, kad man poliklīnikās ir pieņemšanas, bija ap 60 cilvēku un neviens man nevaicāja, ko mēs darīsim ar Andri Šķēli.

Jānis Škapars

Manuprāt, daudzi žurnālisti ir pārņemti ar Šķēli, bet problēma nav tikai viņā, bet sabiedrībā kopumā. Koncentrējoties uz Šķēli, mēs aizvirzāmies no daudzām problēmām, par kurām jādomā, gatavojoties vēlēšanām. Ir bažas, ka tās varētu būt nekvalitatīvākas.

Ērika Zommere

1) Frakcijā esam to pārrunājuši, bet esmu pret īpašu akciju, jo A.Šķēle ir tikai liecinieka statusā.

2) Man paliek šķērmi, kad dzirdu — A.Šķēle raksta programmu. To rakstam mēs savā komitejā kopā ar speciālistiem, bet prese jau vienmēr uzraksta tā, kā tai vajag.

Vaira Paegle

Mums ir pienākums izvērtēt situāciju, nevis uzbrukt žurnālistiem, kas to atklāja. Tas skar ne tikai Tautas partiju, Latvijas Pirmo partiju, bet politisko vidi kopumā. Par Andri Šķēli? Tas ir partijas lēmējinstitūciju uzdevums — nodrošināt, lai pelēkie kardināli un aizkulišu personas nepieņem lēmumus.

Raimonds Pauls

Andra Šķēles nopelns šīs partijas izveidošanā ir nenoliedzams. Man nav zināms, ko viņš tādu ir izdarījis. Ja ir kādi jautājumi, kas interesē, tos var apspriest.

Kāpēc jūs vienu pašu Šķēli aiztiekat? Kas jums to uzdod darīt?

Edmunds Krastiņš

1) Mūsu partijas vadība jau ir paudusi attieksmi pret Jūrmalas lietu. Tādas darbības mēs neatbalstām, bet, ja nepieciešams, arī valde varētu noformulēt savu attieksmi. Taču man nav pierādījumu, ka Andris Šķēle būtu ļaunprātīgi darbojies un būtu darījis ko tādu, kas būtu sodāms.

2) Programmu viņš neraksta, A.Šķēle vada tikai darba grupu.

Mareks Segliņš

1) Mēs šo tematu esam daudzkārt pārrunājuši, un situācija ir neērta. Un mēs to esam izvērtējuši. Taču, ja cilvēks nokļuvis neveiksmīgā situācijā, tas nenozīmē, ka mums tagad publiski vajadzētu lēkāt ar kājām viņam pa virsu Jaunajam laikam un Dienai par prieku. Mums nav publiski jāiet pret savu partijas biedru. Esmu pret šādu publisku sevis nīcināšanu.

2) Iekšlietu programmu rakstam mēs visi kopā, un šīs produkts būts tāds, kādu es to vēlēšos, jo mūsu darba grupā A.Šķēles viedoklis nav dominējošais.

Ēriks Zunda

1) Nesen biju uzaicināts uz TP Dāmu klubu un, protams, ka mēs runājām arī par Jūrmalas notikumiem. Mūsu dāmas ļoti pozitīvi vērtē A.Šķēli, kura pienesums partijai ir ļoti liels. Un viņas saka, ka mums drīzāk viņš ir jāaizstāv, nevis ar viņu jāizrēķinās.

2) Programmu raksta nozaru komitejās.

Jānis Esta

1) Vai jums nav apnicis? Tā ir valdes kompetence. Ko mēs varam vērtēt, ja mūsu rīcībā nav pilnīga informācija.

2) Es iebilstu, ka presē tiek izplatīta nepatiesa informācija, ka A.Šķēle raksta programmu, to raksta nozaru komitejās. Viņš tikai vada darba grupu, kas apkopo priekšlikumus.

Māris Kučinskis

1) Mēs esam stājušies partijā, kuru dibināja Andris Šķēle, un tas daudz ko izsaka. Protams, mēs būtu pateicīgi, ja viņš savas aktivitātes neizvērstu šādā virzienā, bet mēs neesam gatavi kā pavļiki morozovi nodot savu tēvu.

2) A.Šķēle neraksta programmu, bet tikai koordinē tās sagatavošanu.

Anta Rugāte

Kā es varu zināt, kā viņi to darbu organizē Rīgas nodaļā. Mums Ludzas nodaļā ir citādāk. Mēs tur stingri tās lietas ņemam.

Gundars Bērziņš

1) Publisks izvērtējums ir nopietns nosodījums. Reti kurš Latvijas labā darījis tik daudz kā Andris Šķēle, kas arī dibinājis mūsu partiju, bet viņa ietekme tajā ir stipri pārvērtēta. Posts un negods būs Tautas partijai, ja tajā parādītos pavļiki morozovi, kas savu tēvu būtu gatavi nodot. Nejūtos gatavs mest akmeni Šķēles virzienā.

2) Idejas programmai var piedāvāt ikviens, bet politisko lēmumu pieņems valde.

Dzintars Ābiķis

1) Tas ir nepatīkams gadījums, un frakcijā par to ir runāts. Mums vajadzētu valdē aprunāties, un tad Andris Šķēle varētu informēt, kas tur noticis. Taču es arī lamājos privātās sarunās pa telefonu, tāpēc neredzu iemesla viņam piemērot sankcijas. A.Šķēle nav amatpersona un, cik man zināms, neplāno kandidēt Saeimas vēlēšanās — tādā gadījumā varētu vērtēt, vai viņam vajag tajās startēt. Izslēgšana no partijas būtu liekulīga izrādīšanās, jo lietā viņš ir tikai liecinieka statusā.

2) Tas ir absurdi — kāpēc gan viņš nevarētu nodarboties ar tehnisku un organizatorisku darbu programmas sagatavošanā?

Mihails Pietkevičs

1) Tautas partija ir reaģējusi uz Jūrmalas notikumiem, ierosinot ārkārtas frakcijas un arī Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas sēdi, lai sāktu gatavot izmaiņas likumos, kas mazinātu politiskās korupcijas iespējamību. Mēs nosodām šāda veida balsu pirkšanu, ko TP vadība ir publiski teikusi. Mēs esam izdarījuši secinājumus, kas liks nākotnē būt uzmanīgākiem, lai šādās sarunās piedalītos tikai TP pilnvaroti pārstāvji.

2) Partijas programma gandrīz jau ir sagatavota, un tāpēc ir par vēlu mainīt darba grupas vadītāju. Es arī šajā darbā piedalos un redzu, ka Andra Šķēles loma ir tikai tāda, ka viņš spiež mums savākties, liek domāt. Būtu liekulīgi tagad pateikt, ka Šķēle to vairs nedarīs.

Valdis Ģīlis

Andris Šķēle ir mūsu partijas tēvs. Bez pierādījumiem nodot tēvu — tas nebūtu raksturīgi nevienam Tautas partijas biedram. Ja mēs izskatītu viņa lietu, tas atgādinātu padomju laikus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!