Raksts

Jautājums, ne atbilde.


Datums:
16. janvāris, 2009


Autori

Roberts Putnis


Prieks atgriezties politika.lv blogotāju rindās brīdī, kad Latvijas sabiedrības ledus ir sakustējies. Bijušie ministri organizē un vada demonstrācijas!

Par spīti aukstumam un tumsai, ļaužu pilns Doma laukums. Neskatoties uz prasību saturisku trūkumu, visplašākais atbalsts. Opozīcija uz vienošanās ceļa. NVO solidāras. Un galu galā vardarbīgi nemieri ir indikators to (lai arī tikai grautiņus piesedzošo) prasību atbalstam plašā sabiedrībā. Pēc ledus sakustēšanās daudzējādi var notikt: ledus var sastrēgt, applūst, var arī no jauna sasalt. Bet pēdējais parasti ir tas ir visgrūtāk iedomājamais, ne velti tieši tāpēc “ledus sakustēšanās”…

Lai cik tas varētu šķist neadekvāti, bet pirmās domas man personiski šajās dienās nav pie turpmākās perspektīves analīzes, bet atmiņās laika posmā no 2004.gada ielu akcijas pret Ūdri kā ES komisāri līdz lietussargiem 2007.gadā, kurā vien četras reizes kopā ar domubiedriem diezgan vientulīgi stāvējām uz ielas ar mietiņiem rokās. Bet sākums šādai savdabīgai rutīnai bija VVF principiālie uzbrukumi par jebkādu politisku prasību “no ielas” antikonstitucionalitāti.

Acīmredzot Latvijas sabiedrība četros gados ir nogājusi pagaru ceļu. Ja runā par pilsonisko aktivitāti un līdzdalību kvantitatīvā nozīmē, tad tas izskatās esam vedis augšup. Bet iemesls tam ir bijis sabiedriski politiskās vides degradācija. Un te nu pa vidu starp šiem divu virzienu ceļiem man sanāk domu krustojums, kurā esmu iestrēdzis, jo neredzu īstu atbildi uz jautājumu, ko mēs visi un katrs atsevišķi neesam darījuši pareizi, lai šie abi ceļi vestu augšup. Kāpēc sociālpolitiskā vide konstanti degradējās, neskatoties uz līdzās eksistējošām un publiskajā telpā pārstāvētām idejām, standartiem, cilvēkiem kā alternatīvām? Kāpēc bija jānonāk strupceļā, kas iezīmējas ar tūkstošu “prieku par katru Saeimas izsisto logu”?

Tā nu sēžu Minhenē un varu tikai domāt par jautājumu bez vienas vienkāršas un izsmeļošas atbildes. Bet par to neierastā ampluā – bez institucionāla ietvara, kurā iekļauties ar savām pārdomām šajā blogā. 🙂

“In diesem Sinne” ceru uz radošām diskusijām! Un lai visiem tomēr veiksmīgs šis interesantais gads, kas mums visiem vēl priekšā!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!