Raksts

“Jaunie laiki” integrācijā patiešām ir klāt!


Datums:
15. jūlijs, 2003


Autori

Nils Muižnieks


Foto: B. Koļesņikovs © AFI

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta atbildes raksts Alekseja Dimitrova komentāram „Cilvēktiesības un integrācija: jaunie laiki, vecās problēmas” par sekretariāta darba plānu 2003.gadam un vidēja termiņa darbības prioritātēm.

Atbildot uz portāla „politika.lv” publicēto Alekseja Dimitrova rakstu „Cilvēktiesības un integrācija: jaunie laiki, vecās problēmas”, uzskatu par nepieciešamu komentēt kritiku, kas bija vērsta pret Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās darba plānu.

Iespējams, minēto darba plānu pirmajā mirklī var nodēvēt par “vispārīgu”, tomēr jāpaskaidro, ka konkrētajā darba plānā tika atspoguļotas tikai galvenās prioritārās darbības, kas sevī ietver vairākus apakšpunktus un detalizētāku darba plānu. Šis plāns ir tikai pirmais solis turpmākā darba strukturēšanai.

Manis vadītājā sekretariātā jau notiek intensīvs darbs pie Sabiedrības integrācijas programmas atjaunošanas un Eiropas Savienības Rasu vienlīdzības direktīvas pārņemšanas. Darbs, kas ir saistīts ar direktīvas ieviešanu notiks ne tikai likumdošanas, bet arī – kas ir ļoti svarīgi – informatīvajā un izglītojošā sfērā. Daudzi informējošie un izglītojošie pasākumi ir paredzēti dažādām mērķauditorijām Nacionālās programmas cīņai pret neiecietību izstrādāšanas ietvaros.

Jāsaka, ka plānā minētā “dialoga ar mazākumtautībām nodrošināšana” ietver sevī gan Tautību un sabiedrības integrācijas konsultatīvās padomes darba nostiprināšanu, gan darbu pie Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ratifikācijas (šī jautājuma aktualizēšana notiks pēc referenduma par iestāšanos ES), gan jaunā mazākumtautību likuma izstrādāšanu, kā arī mazākumtautību kultūras biedrību finansēšanas mehānisma pārskatīšanu. Kas attiecas uz mazākumtautību NVO finansēšanu, Mazākumtautību lietu departaments, iekļaujot konsultatīvās padomes priekšlikumus, ir jau izstrādājis jaunu instrukciju, kā arī pieprasījuma un atskaites formas, kas jau tagad tiek izsūtītas visām nacionālo minoritāšu biedrībām.

Svarīgi minēt arī aktivitātes, kas nav ietvertas tieši darba plānā. Tie ir vairāki pasākumi sadarbībā ar EDSO Augstāko komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos, kas tiek organizēti ar mērķi iesaistīt uzņēmējus integrācijas jautājumu risināšanā Latvijā. Viens no pasākumiem, kas tika veltīts etniskās daudzveidības aspektiem dažādos starptautiskajos uzņēmumos Latvijā, jau notika 9. jūlijā. Nākotnē vēl ir paredzēti divi pasākumi, viens no kuriem būs saistīts ar filantropiju un otrs ar uzņēmējiem, kas pieder pie mazākumtautībām.

Sekretariāta prioritāte ir arī darbs ar mazākumtautību jauniešiem un bērniem. Lai mazinātu lielo jauniešu un bērnu nepilsoņu skaitu, ir plānoti vairāki pasākumi. Jau tika pasūtīts pētījums par mazākumtautību jauniešiem un pilsonības jautājumiem. Bet rudenī sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Naturalizācijas pārvaldi tiks realizēts projekts, lai veicinātu bērnu nepilsoņu, kas ir dzimuši pēc 1991. gada, reģistrāciju par Latvijas pilsoņiem.

Gribu uzsvērt, ka dotos solījumus turēšu un ar sava sekretariāta darbību vēlreiz pasvītrošu sabiedrības integrācijas patieso nozīmi – tā ir ne tikai likumi, noteikumi un direktīvas, bet arī informēšana, izglītošana un aktīva sabiedrības līdzdalība un sadarbība.


Guntars Lazdiņš "Kurš par 180 latiem mēnesī plānos valsts tiesību politiku?"

Ministru kabineta vidēja termiņa darbības prioritātes un 2003.gada rīcības plāns Deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbību izpildei

Rets Plēsums "Stratēģiskie mērķi – bez pārmaiņām"


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!