Raksts

Jauni demokrātijas rīki Eiropas Savienības institūcijām


Datums:
11. janvāris, 2010


Autori

Providus


Līdzdalības demokrātija nozīmē, ka sabiedrība aktīvi iesaistās lēmumu pieņemšanā, tādējādi uzlabojot pieņemto lēmumu kvalitāti, stiprinot pilsonisko sabiedrību, veicinot pieņemto lēmumu leģitimitāti un uzticību politiskajai varai. Salīdzinot ar tradicionālajām līdzdalības metodēm (piemēram, sabiedriskās domas aptaujas), jaunie rīki dod politikas veidotājiem plašāku ieskatu par iedzīvotāju viedokli un bažām.

Eiropas pilsoņu apspriede Latvijā 2009.gada 14.novembrī Rīgā kopā sasauca 38 iedzīvotājus, lai viņi izstrādātu savus priekšlikumus sabiedrības līdzdalībai Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanā.

Apspriedes dalībnieki (33) tika atlasīti pēc nejaušās atlases principiem, ņemot vērā Latvijas demogrāfisko situāciju – dažādas vecuma grupas, izglītības līmeņi, nodarbošanās, dzimums, dzīves vieta – lai Eiropas pilsoņu apspriedei dalībnieku kopums Latvijā aptuveni pārstāv Latvijas iedzīvotāju daudzveidību. Pieciem dalībniekiem bija iepriekšēja pieredze 3 līdzdalības pasākumos – Eiropas pilsoņu debatēs 2007. un 2009.gadā un projektā “Rītdienas Eiropa”, kas norisinājās 2007.gadā.

Jauni demokrātijas rīki Eiropas Savienības institūcijām

Es, Latvija un ES


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!