Raksts

Jaunākais pierādījums no Krievijas (vēstniecības): Latvijas likumi? Kādi likumi? Mūs tie neinteresē!


Datums:
21. oktobris, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Šodien jau atkal piemērs par to, ka mūsu lielā kaimiņvalsts un tās pārstāvji pasaulē acīmredzot darbojas pēc sev vien zināmas shēmas, kuras ietvaros tādi sīkumi, kā likums, tiesiskums, godīgums u.tml. nav īpašā vērtē, lai neteiktu krietni skarbāk. Šoreiz stāsts ir par kapiem Jēkabpilī. Precīzi sakot -- par Brāļu kapiem, kur apglabāti 2. pasaules kara laikā kritušie. Kādā jaukā rītā jēkabpilieši pamodās un konstatēja, ka kapos šķietami ir uzdarbojušies vandāļi. Kapu pieminekļi noņemti no kapiem un sakrauti čupā, kapu apmales izdangātas. Acīmredzot kaut kāda briesmīga cūcība.

Kāda izrādījās patiesība? Kapos bija uzdarbojušies nevis vandāļi, bet gan kāda būvfirma, SIA Protekt. Kāpēc gan būvfirmai SIA Protekt ienāktu prātā, kapsētā darboties tā, lai citiem pēc tam liktos, ka tur ir darbojušies vandāļi? Tāpēc, ka būvfirma SIA Protekt par kapu “apkopšanu” ir parakstījusi līgumu ar … Krievijas Federācijas vēstniecību Latvijā. Nekāda būvprojekta, nekādu atļauju, nekādu dokumentu. Ziņots, ka firmas un arī vēstniecības pārstāvji pēc fakta esot ieradušies pašvaldībā ar skaidrojumu, ka viņi nav zinājuši, ka gadījumā, ja kāds vēlas ierasties kapsētā, novākt visus pieminekļus, izdangāt kapu apmales u.tml., varbūt pirms tam kādam būtu jāpaprasa atļauja. Tas nu ir viens milzīgi pārsteidzošs apgalvojums no uzņēmuma, kurš, ja reiz ir SIA, tad acīmredzot ir reģistrēts Latvijas Republikā. Varbūt vēl vēstniecības ļaudis var aizbildināties ar likuma nepārzināšanu, lai gan kopumā jāsaka, ka diplomāti pasaulē mēdz uzvesties pieklājīgi un nevis kā vulgāri radinieki, kas ieradušies pie cilvēka mājās, kājas liek uz galda, spļaudās un čurā, kur pagadās, un tad vēl namamātei pasaka priekšā, ka karbonādi varētu cept citādāk un labāk. Nudien man ir neiespējami iedomāties, ka, piemēram, Amerikas Savienoto Valstu vai Lielbritānijas vēstniecība varētu tāpat vien salīgt ar kādu firmu, ka tā ies un sāks darboties Brāļu kapos, ne mirkli neiedomājoties par to, ka varbūt no Latvijas puses kādam varētu likties, ka tas nav process, kāds var notikt bez atļaujas. Bet, acīmredzot, tikai ne Krievijas vēstniecība. Un tas tā ir arī neskatoties uz to, ka starp Latviju un Krieviju ir līgums par apbedījumu apkopšanu. Nevaru iedomāties, ka Latvijas vēstniecība Maskavā varētu nolīgt kādu firmu un bez jebkādas saziņas ar pašvaldību sākt darboties kapsētā.

Būvfirmai, cik var spriest, tiks piespriests administratīvs sods. Jācer, ka bargs. Ļaudis, kas darbojas Krievijas vēstniecībā, var slēpties aiz diplomātiskas imunitātes un viņiem nekāds sods tāpēc netiks uzlikts. Jādomā, šis nav tas gadījums, kurā būtu vērts kādu no viņiem no valsts vienkārši izraidīt. Bet cūcība tā ir tomēr, un kāda vēl!

Nezinu, vai šāda stāsta kontekstā kādam vēlēt jauku dienu. Labāk teiksim tā: Tādu dienu Jums visiem, kas neliek doties uz kapiem un jaukt nost pieminekļus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!