Raksts

Jaunais laiks pret korupciju ar veciem ieročiem


Datums:
19. februāris, 2002


Autori

Valts Kalniņš


Foto: © AFI

[i]Jaunā laika[/i] korupcijas apkarošanas programmas autori nedaudz citos vārdos ietērpuši to, ko jau dara vai plāno pašreizējā valdība. Jāsecina, ka partijas piedāvātais redzamākais jauninājums būtu pats Einars Repše korupcijas apkarošanas vadībā.

Einara Repšes vadītais Jaunais laiks (JL) par vienu no galvenajiem vadmotīviem pasludinājis godīgumu. Lai to nodrošinātu valsts iestādēs, Repšes partijai nāksies veikt efektīvus pasākumus cīņā pret korupciju. Tomēr šīs partijas korupcijas apkarošanas programmā plānots gandrīz mats matā tas, ko pašreizējā valdība jau cenšas darīt. Tagadējās valdības korupcijas novēršanas politika ir balstīta uz korupcijas novēršanas institūcijas izveidi, sākumdeklarēšanas ieviešanu, partiju finansēšanas sistēmas pilnveidošanu un jauna interešu konfliktu likuma pieņemšanu.

Ko korupcijas apkarošanai piedāvā Jaunais laiks? Patīkami, ka bez vispārējām frāzēm šīs partijas korupcijas apkarošanas programmā ir vairāki konkrēti uzdevumi. JL sola izveidot vienotu un neatkarīgu, ar īpašām izmeklēšanas pilnvarām apveltītu institūciju. To gan 8. Saeimā ievēlētai partijai var nenākties darīt, jo jau tagad Saeimā ir iesniegts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumprojekts. Tiesa, JL programmas autori iecerējuši “neatkarīgu” institūciju, kas ir tiešā Ministru prezidenta pakļautībā! Izskatās, ka šī acīmredzamā pretruna radusies no pārmērīgas vēlmes visu svarīgāko novietot Repšes pakļautībā. Interesanti, vai JL piekristu pakļaut korupcijas apkarotājus premjeram arī tad, ja par valdības vadītāju kļūtu kāds cits, nevis Repše?

JL, solot ieviest īpašuma deklarācijas un veikt pastāvīgu ienākumu uzraudzību, acīmredzot ir iedvesmojies no idejas par sākumdeklarēšanu, ko valdība patlaban jau ietērpusi likumprojektā un arī nosūtījusi parlamentam. Pašreiz pie varas esošie gan iecerējuši sākumdeklarēšanu (tas nozīmē arī īpašuma deklarēšanu) īstenot jau šogad, un tādā gadījumā JL iecere atkal būs novēlota. Tiesa, JL paliktu gana svarīgais uzdevums ieviest ienākumu pastāvīgu uzraudzību jau pēc sākumdeklarēšanas.

Interešu konflikti, kuru novēršanu tagadējā valdība vairāk vai mazāk sekmīgi iecerējusi risināt ar interešu konflikta likumprojekta palīdzību, JL programmā nez kāpēc pieminēti tikai attiecībā uz pašvaldību amatpersonām. Valsts amatpersonu, tostarp pašvaldību amatpersonu interešu konfliktu ierobežojumus Latvijā jau kopš 1995.gada nosaka Korupcijas novēršanas likums. Šī likuma nosacījumus var pilnveidot, bet arī to jau apņēmusies tagadējā valdība ar pieminētā likumprojekta palīdzību.

Taisnības labad jāatzīst, ka JL pretkorupcijas programmā ir iecerēti daži jauni svētīgi darbi, kuru paveikšana būs stingri jāpieprasa. Pie šiem derīgajiem graudiem pieder, piemēram, iecere noteikt partijām pienākumu ik mēnesi publicēt visus ienākumus un izdevumus, kā arī uzlikt par pienākumu pretkorupcijas institūcijai kontrolēt partiju finansējumu. Šķiet, ka pašreizējā vara tiešām nevēlas efektīvi atrisināt partiju finansējuma kontroles jautājumu. JL būs jātur pie vārda arī attiecībā uz solījumu nodrošināt pilnīgu caurspīdīgumu valsts un pašvaldību iepirkumā, piemēram, publicējot internetā konkursu nolikumus, iepirkumu summas, pārrunu protokolus, komisiju balsojumus u.c. informāciju.

Tomēr kopumā rodas iespaids, ka JL korupcijas apkarošanas programmas autori noskaidrojuši, ko pret korupciju jau dara vai plāno darīt pašreizējā valdība un ietērpuši to nedaudz citos vārdos. Tāpēc, domājot par to, ko jaunu JL ieviestu korupcijas apkarošanā, jāsecina, ka redzamākais jauninājums būtu pats Einars Repše šīs apkarošanas vadībā. Tātad pagaidām jāpaļaujas galvenokārt uz partijas vadītāja godavārdu.

JL sola savu programmu vēl pilnveidot. Cīņa pret korupciju partijas lozungos ieņem nozīmīgu vietu, un šai partijai nāksies krietni piepūlēties, lai atrastu tādus risinājumus, kas pārliecinātu par spēju panākt būtiskas izmaiņas.


Jaunā laika korupcijas apkarošanas programma


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!