Raksts

Jauna valdība: Vai tiešām?


Datums:
10. oktobris, 2012


Autori

Kārlis Streips


Foto: Cash Z

Nacionālās apvienības gatavība nebalsot par valsts budžetu tāpēc, ka it kā netiek ievērots tās izvirzītais ultimāts, ir visnotaļ bezatbildīgs gājiens, it īpaši domājot par to, kas notiktu pēc tam.

Labdien, lasītāji!

Tā dēvētās “Nacionālās apvienības” (NA) arvien skaļākās prasības par demogrāfijas lietām cita starpā ir novedušas pie apvienības līderu apgalvojuma, ka gadījumā ja prasības netiks apmierinātas, NA politiķi nebalsos par nākamā gada nacionālo budžetu. Ņemot vērā to, ka valsts budžeta noraidīšana nozīmē valdības krišanu, te ir pāris visnotaļ nopietnu jautājumu.

Protams, var teikt, ka nacionālisti vienkārši iet pa jau skaisti iemītu taciņu. Iepriekšējā Saeimā Ventspils interešu pārstāvji Saeimā, tā dēvētie “zaļie zemnieki,” it kā skaitījās valdošajā koalīcijā esam, bet balsojumos vienmēr rīkojās gluži pēc sava prāta, tajā skaitā pietiekami bieži balsojot kopā ar opozīciju. Līdzīgi savulaik uzvedās nu jau pelnīti vēstures mēslainē ieslaucītā “Tautas” partija. Taču vai to var saukt par atbildīgu attieksmi pret politiku? Nevar. Vēl jo vairāk ņemot vērā to, ka NA prasības demogrāfijas jomā, ja arī tās tiks pilnībā apmierinātas, diez vai sasniegs it kā paredzēto mērķi — daudz, daudz vairāk latviešu bērnu, kas apmeklēs daudz, daudz vairāk bērnudārzu pēc tam, kad māmiņas būs saņēmušas daudz, daudz lielākas “māmiņu algas.” Ļaudis taču bērnus nedzemdē tikai tāpēc, ka valsts par to kaut ko samaksā, patlaban valsts ekonomiskā situācija joprojām ir visnotaļ trausla un, ja ir latvieši, kas rada jaunus latviešus, tad pietiekami bieži viņi tā dara Īrijā vai Anglijā, bet ne tepat mājās.

Otrs jautājums ir par to, kas notiktu, ja Valda Dombrovska valdība tik tiešām taptu budžeta noraidīšanas dēļ gāzta. Matemātika Saeimā ir nepielūdzama. “Saskaņas” centram tur ir 31 mandāts, Reformu partijai ir 16, Vienotībai ir 20, nacionālistiem ir 14, “zaļajiem zemniekiem” ir 13, un tad vēl ir tie seši neatkarīgie deputāti, kuri aizmuka prom no RP aprindām. Ja joprojām parlamentā saglabājas tā dēvētās “sarkanās līnijas”, proti — RP ar ZZS nekādi un NA ar SC pilnīgi un noteikti nekādi — tad variantu īpaši daudz nav. NA+V+ZZS = 47. Tas ir vienīgais variants, kurā nav nedz RP, jo ar ZZS tā neietu, nedz arī SC, kuru pēc visas epopejas ap referendumiem diez vai vispār kāds īpaši grib redzēt pie teikšanas. Protams, teorētiski minētais 47 mandātu variants varētu kalpot kā mazākuma valdība, ja tā dēvētie “olšteinieši” to atbalstītu, bet tur nu nekādu garantiju nav. Teorētiski vairākums sanāktu SC+ZZS+V, bet tas gandrīz noteikti nozīmētu Vienotības šķelšanos, un tāpēc arī tas diez vai būtu uzskatāms par reālu variantu.

Tas, savukārt, ved pie nākamā jautājuma, proti — ko šādos apstākļos darītu Valsts prezidents, kuram vienam ir tiesības izvirzīt kandidātu premjerministra amatam. “Zaļo zemnieku” “premjerministra kandidāts” ir līdz kliņķim kompromitētais Puzes ķeizars, arī tad, ja pats prezidents ir cēlies no attiecīgajām aprindām, diez vai viņš būtu gatavs ieiet vēsturē kā prezidents, kurš premjerministra amatam ir izvirzījis cilvēku, kuru krimināllikuma kontekstā izmeklē ne tikai Latvijā, bet arī Lielbritānijā un citur. Nacionālistu vidū ir viens otrs cilvēks ar pietiekami lielu politisku briedumu, lai to varētu vismaz teorētiski uzskatīt par amata cienīgu, bet tādā gadījumā diez vai Vienotība uzvestos rātni un paklausīgi, it īpaši tandēmā ar ZZS. Vienu vārdu sakot, ja kritīs šī valdība, tad politisks haoss būs visnotaļ reāla lieta, un tas nu reiz nav tas, kas patlaban Latvijai ir vajadzīgs.

Pašreizējais premjerministrs NA prasībām demogrāfijas jomā “nē” nav pateicis, viņš ir teicis, ja var atrast naudu bez deficīta paaugstināšanas, tad uz priekšu. Taču viņdien viens no NA vadoņiem televīzijā pateica, ka esot arī citas, iespējams, tikpat ultimatīvas prasības. Ja tam pamatā ir doma, ka tik tiešām šī valdība ir jāgāž, tad, pirmkārt, ir jājautā kāpēc, jo diez vai rūpes par “māmiņu algām” ir adekvāts iemesls, lai tā rotaļātos ar valsts politisko iekārtu un, otrkārt, diez vai pēc tam sanāktu kaut kas tāds, kas nacionālistiem būtu īpaši tīkamāks. Bezatbildība politikā nav laba lieta. Vai tiešām tas ir tas, ko NA vēlas nodrošināt?

Jauku visiem dienu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!