Raksts

Jāiet brīvībā un jāskatās, ko viņi piedāvā


Datums:
17. septembris, 2002


Autori

Gatis Puriņš


Foto: G. Dieziņš © AFI

- Par ko, Jūsuprāt, balsotu vairums ieslodzīto, ja viņiem būtu šāda iespēja?- Par Rubiku, es domāju... Nu viņš nav mainījies. Kādi viņam ir bijuši uzskati, tādi arī paliek...

29. augustā Roberts Gobziņš sniedza koncertu Jelgavas Pārlielupes cietuma ieslodzītajiem. Kā vēlāk preses konferencē uzsvēra mūziķis – šim pasākumam nav nekāda sakara ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, un to nav sponsorējis neviens politiskais spēks. Nav pamata viņam neticēt, jo Latvijas Republikā saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likuma 2. pantu vēlēšanu tiesības ir liegtas personām, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās; aizdomās turētajām, apsūdzētajām vai tiesājamajām personām, ja pret tām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums; kā arī personām, kuras likumā paredzētajā kārtībā atzītas par rīcības nespējīgām. Ja garīgi slimie kā potenciāls elektorāts politiķus varētu arī neinteresēt, tad cietumnieki pēc soda izciešanas visticamāk ar apskaužamu degsmi metīsies izmantot sev savulaik liegtās tiesības piedalīties valsts politiskajā dzīvē balsojot… Par to, ko jūt un ko domā nu jau bijušais ieslodzītais Roberts Āboliņš šajā ekspresintervijā.

Vai Jums cietumā ir brīvi pieejama informācija par procesiem ārpus žoga?

Bez šaubām – mums nāk gan avīzes, gan žurnāli.

Vai ieslodzītos interesē arī politiskie notikumi Latvijā?

Nu kā nu kuru… Dažus sports interesē, dažus – politika, dažus – filmas… Un tamlīdzīgi – katram cilvēkam sava gaume, savas vēlēšanās, savs redzesloks.

Vai Jūs interesē politiskie notikumi Latvijā?

Jā, bez šaubām – bezdarbs, dzīves līmenis… Man taču ir rīt (30.augustā) jāiet ārā un tur būs jādzīvo tālāk… Un līdz ar to viss interesē.

Cik ilgi Jūs atradāties ieslodzījumā?

Pusotru gadu.

Kas, Jūsuprāt, ir mainījies pa šo laiku aiz žoga?

Kādā ziņā?

Jūs taču esat skatījies televīziju, lasījis ziņas avīzēs… Mani, galvenokārt, interesē Jūsu domas par politiskajiem procesiem – sociāldemokrātu ierosināto Satversmes reformu, Zemnieku savienības aizstāvēto visas tautas vēlēta prezidenta ideju…

Vairāk partiju – vairāk domu. Katrs taču izsaka savu domu un līdz ar to taču ir demokrātija. Vai ne? Nu kaut kas jau iet uz priekšu, virzās uz labo pusi, bet pārāk spīdoši jau laikam nav… Tāpat taču bezdarba līmenis… Nu vot, un tagad vēl karsta vasara – neražas gads vēl klāt. Problēmas ir tagad daudz…

Šogad rudenī būs 8. Saeimas vēlēšanas. Vai Jūs iesiet balsot?

Nu bez šaubām! Es taču būšu brīvībā…

Cilvēkiem, kas atrodas ieslodzījumā, nav tiesības piedalīties vēlēšanās. Vai Jūs domājat, ka tas ir pareizi?

Varbūt, ka tas īsti nebūtu pareizi, bet tas jau labāk redzams tur – valdībai. Bet es domāju, ka principā mums būtu… Mums arī taču vajadzētu, jo mums taču nav liegts politiski balsot… Vai ne?

Kā Jūs domājat, kāds ir tas iemesls, kāpēc ieslodzītajiem ir liegts piedalīties vēlēšanās?

Es domāju, ka tās ir atskaņas vēl no tiem Brežņeva-Staļina laikiem…

Vai Jūs esat iepazinies ar partiju priekšvēlēšanu programmām?

Nu nē, nē…

Jums nav bijusi vēlēšanās?

Nu nav tas vajadzīgs… Man nav bijis laiks arī tam…

Jūs droši vien esat pārrunājuši savā starpā partiju solījumus. Par ko, Jūsuprāt, balsotu vairums ieslodzīto, ja viņiem būtu šāda iespēja?

Par Rubiku, es domāju…

Par ko Jūs pats balsotu?

Es pats vēl nezinu par ko balsotu… Bet vairākuma domas… Man, teiksim, nav vispār tādu tiesību teikt vairākuma domas. Vai ne?

Bet Jūs taču esat runājis ar citiem ieslodzītajiem?

Te ir tāds priekšstats daudziem, ka, teiksim, Rubiks…

Kāpēc?

Nu viņš nav mainījies. Kādi viņam ir bijuši uzskati, tādi arī paliek…

Kādas ir ieslodzīto domas par jaunajām partijām?

Nu, es Jums varu pateikt tikai to, ko esmu pārrunājis ar savu tuvāko draugu šeit…

Lūdzu.

Es nezinu, kā lai to Jums pasaka…

Nu sakiet kā ir!

Nu, tur ir jāiet brīvībā un jāskatās, ko viņi piedāvā, ko reklamē, kādi viņiem ir projekti… tad būs pilns priekšstats…

Ja sanāktu tā, ka uz cietumu atbrauktu kāds politiķis un gribētu aprunāties ar ieslodzītajiem un veikt priekšvēlēšanu aģitāciju, kādus jautājumus Jūs viņam uzdotu?

Nu, tie būtu jautājumi par bezdarbu, par dzīves līmeni, par pabalstu līmeni… Tas ir sāpīgākais jautājums – darbs, pabalsti… Jo daudziem nav kur iet, nav kur strādāt… Tas ir pats drausmīgākais!

Par dzīves apstākļiem cietumā?

Nu, dzīve cietumā kā jau dzīve – normāli… Šeit ir normāli.

Ja Jums būtu iespēja kaut ko pajautāt Alfrēdam Rubikam, ko Jūs viņam jautātu?

Es Jums pateikšu – Alfrēds Rubiks mani zina, mani pazīst personīgi! Es viņam nodotu sveicienu!

Kādas ir Jūsu domas par pašreizējo Ministru prezidentu un Valsts prezidenti?

Nu, es to neņemos teikt… Kāpēc tāds jautājums? Es neatbildēšu uz šo jautājumu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!